Loading...
Artikelen

Een onverwoestbare cultheld

Foto Pamela Littky
Foto Pamela Littky

“Goh, Richard Thompson, treedt hij nog steeds op? Ik dacht dat hij al jaren dood was.”

Zijn humor heeft onverminderd een zwart randje. Bij de release van zijn laatste album Still verklaarde Richard Thompson op die manier de titel van de plaat. Ja, hij is er nog steeds. Maar, voegde hij er onmiddellijk aan toe, met Still kun je alle kanten op. Niets is minder waar.

Voor zijn fans blijft de 66-jarige ‘Father of British Folkrock’ een onverwoestbare cultheld. Maar ook de critici zijn dol op hem. En de schare topmuzikanten die zwicht voor zijn compositorische vakmanschap groeit met de dag. Robert Plant, Elvis Costello, REM, Bonnie Raitt, Tom Jones, David Byrne – ze hebben allemaal een of meer van zijn songs opgenomen. Ja, zelfs Bob Dylan maakt gebruik van Thompsons songbook.

Als medeoprichter van de folkgroep Fairport Convention heeft Thompson de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van de Britse folkrock. Aanvankelijk wordt de band beschouwd als het trans-Atlantische antwoord op The Byrds, maar de talenten van Richard Thompson reiken verder dan dat. Mede dankzij zijn begaafde liedsmeedkunst en fenomenale gitaartechniek (en niet te vergeten de engelachtige stem van Sandy Denny) ontwikkelt Fairport Convention een geheel eigen geluid.

Na vijf studioalbums vindt Thompson het welletjes en stort zich op een solocarrière. Een stroom van zo’n veertig albums in evenzoveel jaren volgt.

Momenteel toert de troubadour met zijn onafscheidelijke baret door Europa. Samen met drummer Michael Jerome en Davey Faragher op bas speelt Thompson werk uit de tijd van Fairport Convention, maar ook van zijn nieuwste product Still. Die plaat maakte hij met Jeff Tweedy van de Amerikaanse rockband Wilco. Tweedy, zelf een groot bewonderaar van Thompson, reageerde licht wanhopig toen hij de liedjes voor het eerst hoorde: “Wat kan ik hier nog aan toevoegen?”

Richard Thompson is te zien in Hedon Zwolle, donderdag 24/9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *