Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Ribs, blues en nog veel meer

 

Bombino Foto: Jim McGuire
Bombino Foto: Jim McGuire

De Domineeskamp in Raalte. De naam van het grote plein waar op woensdagochtend de marktkooplui hun kramen opslaan zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar de liefhebbers weten dat dit de plek is waar je met Pinksteren moet zijn. Voor de achttiende keer vindt er het befaamde Ribs & Blues festival plaats. Een gratis toegankelijk evenement waar de bluesfanaat onder het genot van vers gebarbecuede spareribs nieuwe en gevestigde acts kan aanschouwen. De recente edities hebben aangetoond dat vooral de eerste categorie een steeds voornamere plaats inneemt. Blues blijft het stabiele vertrekpunt van het festival, maar de paden die vandaar uit bewandeld worden, kiezen steeds avontuurlijkere routes.

Neem de absolute headliner Jools Holland. De BBC-presentator, annex bandleider komt zondagavond met een twintig koppen tellend rhythm ’n bluesorkest naar het centrum van Raalte en neemt in het kielzog de vocalisten Mel C (Spice Girls) en Marc Almond (Soft Cell) mee. Van beiden kun je onmogelijk beweren dat ze een honkvast bluesverleden hebben, maar onder de hoede van de door de wol geverfde Jools zal dat gemis die eerste Pinksterdag helemaal rechtgetrokken worden.

Een andere routinier op het festival is Lee Fields. Met zijn Expressions begeeft hij zich op het terrein van de soul in de breedste zin van het woord. Lo-fi blues, Southern soul, James Brown verwante funk – de 63-jarige zanger uit New Jersey draait er zijn hand niet voor om. Hoewel Fields nooit de weg naar het grote publiek heeft kunnen vinden, is hij altijd actief gebleven in de muziek. De laatste albums Faithful Man (’12) en Emma Jean (’14) behoren zelfs tot zijn betere werk. Bovendien is de soulman gevoelig voor nieuwe trends. Met de populaire Franse dj Martin Solveig neemt hij pulserende nummers als I Want You en Everybody op.

‘Met blues kun je alle kanten op, ieder heeft er zo zijn eigen opvatting over’, vermeldt het luidruchtigste collectief op Ribs & Blues, Five Horse Johnson op hun website. Het vijftal uit Ohio trekt haar zompige riffs uit de nalatenschap van Led Zeppelin, Cream en vroege Fleetwood Mac. Het vorig jaar verschenen album The Taking Of Black Heart is een schuimende verzameling van high voltage bluessongs met smerige mondharmonica-uithalen en gruizige slidegitaarsolo’s. Je mag ervan uitgaan dat Five Horse Johnson met hun geblokte zanger Eric Oblander de sudderende ribbetjes van een dikke laag versgemalen peper zal voorzien.

Nog exotischer gaat het er aan toe bij Omara ‘Bombino’ Moctar. Vorig jaar trok de woestijnblues van Atri N’Assouf de aandacht, nu is het Bombino die de blues door een Noord-Afrikaanse marinade haalt. Het zijn acts die je niet vaak ziet op dit soort festivals. Vaak moet je naar Lowlands om ze te kunnen ontdekken, maar ook Ribs & Blues heeft oog voor deze inheemse varianten. De in een Toeareg-stam geboren Bombino vervlecht authentieke blueselementen met speelse, Afrikaanse ritmiek. Vanwege de opstand van de Toearegs in Bombino’s geboorteland Niger, heeft de jonge muzikant het land moeten ontvluchten. Wonderlijk genoeg betekent die vlucht een entree in de wereld van de muziek. Bombino houdt er contacten met Dan Auerbach van The Black Keys aan over, maar ook met Keith Richards en Charlie Watts van de Stones.

Ribs & Blues Raalte: 7, 8 en 9 juni.

Andere interessante festivals 

  • Stonerock, Dalfsen 14/6 – Spotgoedkoop festival bij het station van Dalfsen. Geen trendy gedoe met biologisch eten en yogacursussen, wel ongegeneerd rocken met o.a. Peter Pan Speedrock, Sky Pilots en Bökkers.
  • Gimme Shelter, Underground Lelystad 21/6 – Indoorfestival in het popcentrum van Lelystad. Rockbands als Birth of Joy, Taymir en traumahelikopter worden afgewisseld met akoestische acts als Tim VanTol, Clean Pete en Tenfold.
  • Pedro Pico Pop, Raalte 28/6 – Kunstminnend festival op het terrein van de voormalige betonfabriek in Raalte. De inspirerende omgeving krijgt muzikale inhoud met een verrassend programma waarin Moss, Joost van Bellen, Mark Foggo, Fakkelbrigade en Fresku de meest opvallende namen zijn.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.