Loading...
Recensies

Opzwepende teringherrie van een stel artistieke mafkezen

Gruppo di Pawlowski BWH 22-5-14 15 sterren

Potverdrie, net als je denkt dat ‘we’ met een vrijgevochten band als De Staat iets exceptioneels in huis hebben, krijg je dit voor je neus: Gruppo di Pawlowski. Uit België natuurlijk. Onze zuiderburen steken ons noordelingen regelmatig de loef af met acts die net even wat creatiever te werk gaan en bereid zijn risico’s te nemen. Ook Gruppo di Pawlowski geeft gas waar andere bands in de remmen knijpen. Een dun bevolkt Burgerweeshuis wordt dan ook met huid en haar verslonden door de opzwepende teringherrie van een stel artistieke mafkezen.

Meer dan dertig projecten houdt hij erop na, maar Mauro Pawlowski staat vooral bekend als de wat stille gitarist van het Belgische rockinstituut dEUS. De veelzijdige muzikant kan uit veel verschillende vaatjes tappen, maar met Gruppo di Pawlowski, samengesteld uit de crème de la crème van de Vlaamse popscene, gaat het er bikkelhard en compromisloos aan toe. Op het pas verschenen debuut Neutral Village Massacre, geproduceerd door niemand minder dan Steve Albini, wordt rudimentaire rock vermengd met het absurdisme en tegendraadse van Captain Beefheart en Frank Zappa.

Het is wonderlijk om de bescheiden dEUS-gitarist uit zijn schulp te zien kruipen. Als aanvoerder van een verrassend gedisciplineerd vreemdelingenlegioen gaat hij voorop in de strijd. Tijdens stotende en stekelige tracks als Do The Watching The Ex-Wives Dance Dance en Looking For A People stort hij zich ter aarde, zonder de controle over de band te verliezen. Want hoe anarchistisch en hilarisch het er ook aan toe lijkt te gaan, het zestal werkt zich met chirurgische precisie door de hoekige en onvoorspelbare nummers heen.

Als na een half uur het kruit verschoten lijkt, slaat het keurkorps nog eenmaal toe. Het boosaardige Back From The Woods ontpopt zich als een rabiate toegift, inclusief excentrieke dans. Een beduusd Weeshuis blijft in ademnood achter.

Gruppo di Pawlowski BWH 22-5-14 2

Gezien: Burgerweeshuis Deventer 22/5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *