Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Bangerz maakt beest in Miley Cyrus los

Press_Image_G PR-21334404

Zondag 22 juni staat Miley Cyrus in de Ziggo Dome. Het is het uitgestelde optreden in het kader van de Bangerz Tour. Cyrus zou oorspronkelijk op 2 mei in Amsterdam te zien zijn. Een allergische reactie op een antibioticakuur blokkeerde de kick-off op Europese bodem. Altijd wat met Miley.

Het scheelde maar een haar, of Miley Cyrus was door Time Magazine uitgeroepen tot de persoon van het jaar 2013. Paus Franciscus bleef haar net voor, maar de 21-jarige popster had zich toch maar mooi in het tiental genomineerden, waaronder Edward Snowden, Barack Obama en de Syrische president Assad, weten te provoceren. Miley Cyrus had het onschuldige tienerimago Hannah Montana van zich afgeschud en was in dat jaar in één klap een uitdagende en subversieve smaakmaker geworden. Althans, dat was wat de marketingmachine met veel bombarie en opgeklopte schandaaltjes de wereld wilde inpeperen.

Opmerkelijk genoeg is het dit jaar nog tamelijk rustig gebleven rond de tengere, in Nashville geboren zangeres. Goed, begin deze maand was er wat commotie om haar plotseling overleden hondje Floyd. Tranen vloeiden tijdens het optreden in New York en een paar dagen later blies ze zelfs een concert in Charlotte helemaal af. Eén uur voor aanvang, tot grote woede van de fans. Maar het zijn rimpelingen in een glas water. Zeker als je het vergelijkt met de mediastorm van het afgelopen jaar.

Miley Cyrus is van jongs af bekend met de wereld van de glitter en glamour. Als dochter van countryzanger Billy Ray Cyrus draait ze al vlot mee in dat circus en er is dan ook niemand die vreemd op kijkt als ze op 13-jarige leeftijd wordt gecast voor de hoofdrol in de Disney-serie Hannah Montana. Cyrus speelt daarin een doorsnee scholiere die er het alter-ego van een popster op na houdt. De jeugdserie is een doorslaand succes, maar het brave Disney-karakter legt een bom onder de emotionele ontwikkeling van de hoofdrolspeelster.

Na vijf Disney-jaren moet en zal het roer dan ook om. Het album Bangerz (2013) maakt het beest in het voormalige tieneridool los. Niet zozeer de hiphop en r&b georiënteerde muziek in de stijl van Rihanna en Pink maakt de tongen los, als wel de promotie en het gedoe er omheen. Zo is de videoclip van de single Wrecking Ball, waarop een naakte Cyrus boven op een slingerende sloopkogel zit, spraakmakend. Net als haar seksueel expliciete en provocatieve gedrag tijdens de MTV Video Music Awards in New York (Cyrus schuurt daar welwillend met haar billen tegen het kruis van zanger Robin Thicke) en MTV European Music Awards in Amsterdam (waar ze demonstratief een joekel van een joint opsteekt). Wereldwijd ontploft Twitter, roddelrubrieken op tv en in de bladen maken overuren.

De ontwapenende Hannah Montana is in geen velden of wegen meer te bekennen. Haar plaats is ingenomen door een miniem geklede, getatoeëerde herrieschopster, die in de traditie van Britney Spears, Lady Gaga en peettante Madonna zich rellerig het nieuws in manoeuvreert. Tot nu toe is dat Miley’s grootste verdienste, muzikaal heeft ze weinig potten kunnen breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *