Loading...
Recensies

Festival Grasnapolsky is soms té ontspannen

Grasnapolsky - Moss
Grasnapolsky – Moss

★★★✰✰

Vanaf de vlakke heide buldert de wind tegen het onverzettelijke zendgebouw. Voor veel bezoekers van het Grasnapolsky festival is dit de eerste kennismaking met de grijze art-deco-kolos Radio Kootwijk. Maar de verbazing over het excentrieke exterieur midden op de Veluwe krijgt nauwelijks kans te rijpen. Het is de stevige bries die de festivalgangers ijlings het minstens zo indrukwekkende interieur in jaagt. Toch maakt de stormachtige aankomst één ding duidelijk: het oorspronkelijk uit Utrecht afkomstige festival heeft in Radio Kootwijk een gouden locatie gevonden.

Grasnapolsy - Radio Kootwijk

Twee dagen lang is het voormalige zendstation de thuisbasis voor liefhebbers van indierock. Pendelend tussen vier podia zien zij een selectie van de meest hippie vertegenwoordigers in dit genre. Op zondag zijn dat de festivalfavorieten Town of Saints, het damesduo Clean Pete en Bewilder, de nieuwe band van Maurits Westerik. Maar het zwaartepunt van het al weken uitverkochte festival ligt op de zaterdag.

Grasnapolsky

De organisatie heeft gekozen voor een overzichtelijk programma. De meeste acts volgen elkaar op, weinig valt samen. Dwingende keuzes hoef je op Grasnapolsky niet te maken. Dat geeft het festival een ontspannen sfeer, soms té ontspannen. Want er vallen regelmatig gaatjes in de programmering. Zo zijn de uitstekende optredens van The Future’s Dust en Wonder door een gebrek aan songmateriaal binnen drie kwartier klaar, in plaats van het geplande uur.

Grasnapolsky - Wonder
Grasnapolsky – Wonder

In zo’n ruim zittende time-table vallen natuurlijk mindere optredens extra op. De zwakke liedjes van het Duitse tweetal Garda verdampen onmiddellijk in de hoge zenderzaal en ook de Zweedse formatie Yast kan met hun eenvormige schoolbandrock niet imponeren. En dan heeft het hoofdpodium ook nog te kampen met de hakkelende, zichzelf constant rectificerende presentator ‘Hokjesman’ Michael Schaap.

Daarom is het aan het eind van de zaterdagavond uitzien naar Moss. De Amsterdamse rockband presenteert het nieuwe album We Both Know The Rest Is Noise en is met een nieuwe bassist weer terug aan het front. Het oude werk (Tiny Love, What You Want) mixt aardig met het nieuwe (Health, Unilove), maar de magie is er nog niet. Die zal zich de komende tijd moeten ontwikkelen. Iets wat je ook van dit festival mag verwachten.

Gezien: Radio Kootwijk 15 en 16/2.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *