Loading...
Recensies

Fata zet Deventer op de hiphop-kaart

FATA BWH 240114

★★★★✰

Hey Hoi Hallo. Het lijkt een wat onderkoelde begroeting van het hiphoptrio uit Deventer, maar zodra de zwaar pompende beats het uitverkochte Burgerweeshuis attaqueren en K1 Kerbusch, Wantigga en Louis Bordeaux strategisch bezit nemen van het podium, breekt de hel los. Een overdonderend begin van een feestje dat tien jaar op zich heeft laten wachten. Al in 2004 stond Fata in de finale van de Grote Prijs van Nederland, nu is er dan de releaseparty van het debuutalbum Jong Volwassen.

Die groei naar volwassenheid heeft kennelijk veel tijd gevergd. En hoewel het stel nog steeds niet helemaal droog achter de oren is, laat het onbetwist een enorme ontwikkeling zien. De vijftien tracks op het album vormen een uitgebalanceerd geheel van wreed briesende beats en zwoel swingende hiphop-soul. Ook de smaakvolle aankleding van het podium illustreert de progressie. Fata positioneert zich deze avond overtuigend in de eredivisie van de Nederhop.

Nadat met Smoke Met Me en Staande Ovatie (Klap Ze) nogal overbodig wordt teruggeblikt op ouder materiaal, staat de schijnwerper volop gericht op het interieur van Jong Volwassen. Met dj Vieze Vedi aan de knoppen vloeit het gepolijste titelnummer soepel over in vervolgtracks als het sterke Schouderklop en het met een ska-ritme opgefleurde Dagje Vrij. Tekstueel wordt er wel erg opzichtig gekoketteerd met het dubieuze verleden van een enkel Fata-lid, maar muzikaal zit het goed in elkaar.

De succesvolle rapper Kraantje Pappie wist dat allang. Zijn label Bankpioniers brengt het album op de markt en natuurlijk is hij erbij om Doe Niet Dom kracht bij te zetten. Schenk In besluit de show van het Deventer collectief, dat eindelijk een bres heeft geslagen in de Zwolse hiphop-hegmonie.

Gezien: Burgerweeshuis Deventer 24/01.

Nog te zien: Hedon Zwolle 10/4.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *