Loading...
Recensies

Deep Purple verbindt met glans heden en verleden

Foto: Bert Treep
Foto: Bert Treep

★★★★✰

Ze komen vrijwel jaarlijks voor een optreden naar ons land. In december van het afgelopen jaar was Deep Purple nog te zien in een uitverkochte Heineken Music Hall. En nu zijn ze er alweer, ditmaal in een afgeladen Zwolse IJsselhal. Maar er zijn redenen genoeg om het Britse rockinstituut nogmaals aan het werk te willen zien. Het nieuwe album Now What?! is daarvan de belangrijkste.

Deep Purple draagt het verleden als een molensteen om de nek. Hoe goed de laatste cd’s ook zijn, het vijftal zal altijd verbonden blijven met murw gedraaide Top 2000 hits als Child In Time en Smoke On The Water. Toch wil de band niet worden weggezet als een uitgerangeerde rockact. Met vijf tracks van de nieuwe plaat krijgt Zwolle dan ook een behoorlijke indruk van de laatste ontwikkelingen bij Purple. Natuurlijk moet ook de liefhebber van het eerste uur tevreden worden gesteld. Die spagaat blijft.

Foto: Bert Treep
Foto: Bert Treep

Met zanger Ian Gillan (68), bassist Roger Glover (bijna 68) en drummer Ian Paice (65) uit de befaamde MkII bezetting neemt Deep Purple het verrassend gemêleerde publiek mee op een trip die het heden en verleden verbindt. Overdonderend is de opening met nieuw (Après Vous) en oud materiaal (Into The Fire en Hard Lovin’ Man). Nummers als Vincent Price, Uncommon Man en Lazy laten horen hoe veelzijdig de band eigenlijk is. Symfonische rock, klassieke muziek, jazz, blues – het is allemaal terug te horen in het geluid dat te vaak het labeltje hardrock opgeplakt krijgt.

Maar het mooiste moment van de avond is het aan de overleden toetsenist Jon Lord opgedragen Above And Beyond. Een imposant en monumentaal lied dat recht doet aan de grondlegger, maar ook de status van deze belangrijke band.

Foto: Bert Treep
Foto: Bert Treep

Gezien: IJsselhal Zwolle 19/10.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *