Loading...
Recensies

Backstage op safari tijdens Lowlands

Backstage Safari Lowlands 2013 (3)

Biddinghuizen  – Natuurlijk heeft het de afgelopen dagen op Lowlands vooral gedraaid om de muziek. Pop, rock en een stortvloed aan danceacts bepalen het beeld van het driedaagse festival in de Flevopolder. Maar er is meer. Veel meer. Zowel voor de feestgangers als bollebozen is er van alles te beleven.

Zo biedt de Lowlands University op zaterdag plek aan minister Jeroen Dijsselbloem en de dag ervoor aan voormalig minister Ernst Hirsch Ballin. Beide hebben de kans gegrepen om eens met de Lowlandspopulatie in gesprek te gaan. Met name de laatste, thans hoogleraar mensenrechten en constitutioneel recht, is er met zijn formele voorkomen een opvallende verschijning. Hij contrasteert mooi met de negen jaar oudere bluescrack Seasisck Steve, die op hetzelfde moment een paar tenten verderop zijn jonge toehoorders de beginselen van de blues uitlegt.

Het gaat op Lowlands over recht en onrecht, maar ook over de economische crisis en de toekomst van de euro. En wie een nog explicieter politiek statement wil maken, gaat naar de Amnesty International stand, waar je op de kop van president Poetin kunt meppen met een hamer naar keuze. Ook voor homorechten in Rusland is er ruimte op Lowlands. Naast een klap op de klein uitgevallen kop van Jut (‘altijd prijs’), moet er natuurlijk ook een petitie ondertekend worden.

Zoals ieder jaar heeft Lowlands enkele noviteiten in petto. Wie genoeg heeft van alle drukte en herrie zoekt zijn heil in de Bie-bieb, waar je kijkend over de oneindige poldervlakte, wordt voorgelezen door een vriendelijke voorleesjuf. Maar ook is er voor het eerst een Backstage Safari, een ultieme mogelijkheid om het festival eens vanachter de normaliter hermetisch gesloten hekken te bekijken. Een reis naar het onbekende, aangeboden door een heuse reisoperator Shoestring. Het reisbureau baarde afgelopen donderdag al opzien, toen het twee willekeurige, net gearriveerde Lowlandsbezoeksters voor de keus stelde: of drie dagen Lowlands (waar ze dus al een kaartje voor hadden gekocht) of een reis naar Zuid Afrika. Maar dan wel direct inpakken en wegwezen. Hoe aantrekkelijk het festivalterrein er ook bij lag, de keuze viel toch op de trip naar de zuidpunt van Afrika. Afgelopen zaterdag en zondag waren hun belevenissen al op de schermen in de Alphatent te volgen.

Backstage Safari Lowlands 2013 (2)

Op zaterdagmiddag ontstaan voor de Backstage Safari in een vijftig jaar oude tourbus al lange rijen. Deepa en Koen uit Breda en Astrid en Mirjam uit Rotterdam zijn ervaren Lowlands-bezoekers, maar zijn nog nooit backstage geweest. Natuurlijk hopen ze tijdens de rit (“Best spannend, hoor”) enkele artiesten te kunnen ontdekken. In een gezelschap van twintig nieuwsgierigen, die allemaal voor deze reis een paspoort met foto hebben laten maken, stappen ze het klassieke busje in. Onder de welluidende klanken van Gerard Jolings ‘Ticket to the Tropics’ verdwijnt de touringcar achter de hekken en steken de reisleiders Jeroen en Leonard van wal met hun hilarische commentaren. De safari (“Hebben jullie wel een goede verzekering afgesloten, mensen?”) voert via de catering voor artiesten (“Ja mensen, hier wordt wat zalm verstouwd”) naar de achterzijde van het hoofdpodium, de Alpha. Daar zijn op dat moment The Opposites bezig met hun voorbereidingen, maar helaas vangen de safaritoeristen geen glimp van de beroemdheden op. Wel wordt achter de kolossale tent een groepsfoto gemaakt. Terwijl de podiumbouwers geamuseerd het reisgezelschap aanschouwen, baant het oude dieseltje zich een weg tussen de containers met voedsel, steigers, lichten en snoeren door. Na een kwartier arriveert de tour weer op het startpunt. Een leuke ervaring oordelen de reizigers. Maar volgend jaar mag de bus best nóg dieper de artiestenjungle in.

Backstage Safari Lowlands 2013

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *