Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

De Avonduren laat hiphop van haar feeërieke kant zien

Foto: IAMKAT
Foto: IAMKAT

Het broeit in Kytopia. Op de thuisbasis van Colin ‘Kyteman’ Benders gist en borrelt het. Dit voorjaar zal een nieuwe plaat verschijnen van het dood gewaande Kyteman Orchestra, gevolgd door een korte tournee door het land. Maar Kytopia biedt niet alleen aan dit euforische gezelschap onderdak. De improvisatie jazz van Kapok is er gehuisvest, alsook de sferische collagepop van La Boutique Fantastique. De laatste aanwinst in het Utrechtse broeinest is De Avonduren, een feeëriek hiphopbrouwsel, geserveerd in een veelheid van smaken.

De raps van De Avonduren behandelen niet de rauwe werkelijkheid van alledag, maar zweven in een roze fantasiewereld. Tamelijk ongebruikelijk in de hiphopscene. ‘Ik verjaag geesten en ik versla draken / Ik red de prinses / Ik ninja over de daken / Ik kan het zo gek niet verzinnen / Of ik kan het maken’. Dat is wat anders dan boos rappen over bitches en shit in jouw omgeving.

Voor het titelloze album dat in januari is gepresenteerd, heeft rapper Kapabel (Abel Aelvoet) een dozijn nummers vol gepend met sprookjes, fabels, mythen en sagen. Het zijn eigenlijk vertellingen. Naast de raptechniek maakt Kapabel veelvuldig gebruik van het gesproken woord. Of een combinatie van deze twee, zoals in de openingstrack De Avonduren. Nadat Kapabel je met een bijna fluisterende stem heeft meegenomen in zijn verbeeldingswereld, schakelt hij over op een soepele flow die lichtvoetig over een zoete stroom van jazzy hiphop heen danst.

Kapabel verhaalt over Sjakie Schildpad die de strijd aanbindt met de kreupele haas (met medewerking van Herman van Veen), de neergang van Koning Kater en de uit een dierentuin ontsnapte giraf Wammus Langnek. Het zijn de wondere werelden van Lewis Carroll (schrijver van Alice in Wonderland) en Roald Dahl die op deze verrassende cd bij elkaar komen.

Minstens zo interessant is de muzikale omlijsting. Met hiphop als uitgangspunt, meandert deze door aangrenzende genres als jazz, folk, funk en drum ‘n’ bass. En ook hier onderscheidt De Avonduren zich van het gangbare hiphopidioom. Het zijn niet de draaitafels en samples uit de laptops die de sounds en beats produceren, maar live gespeelde instrumenten. De Avonduren is een echte band, met muzikanten gerekruteerd uit het Kyteman Orchestra. Niels Broos (toetsen), Bram Hakkens (drums), Dibbe van Laarhoven (bas) en Frank Wienk (percussie) zijn verantwoordelijk voor de pakkende begeleiding, die zich in sommige gevallen intercontinentaal laat aanhoren. Afrikaanse (Wammus Langnek), oosterse (LiliSam), maar ook gangsta-rap invloeden (Koning Kater) zijn duidelijk traceerbaar.

Vanzelfsprekend is Colin Benders met zijn trompet aanwezig, maar het is met name Simon Akkermans van C-Mon & Kypski die een belangrijke vinger in de muzikale pap heeft gehad. Hij is mede verantwoordelijk voor de composities, maar tekende ook voor de rijke productie van de plaat. De Avonduren laat met dit project de hiphop van een sprookjesachtige, haast zachte kant zien. Een vernieuwende, maar ook gewaagde combinatie.

De Avonduren is te zien: Metropool Hengelo (16/3), Hedon Zwolle (18/3), Melkweg Amsterdam (19/3), Luxor Live Arnhem (21/3).

 Ook interessant deze maand:

  •   Moss,   Burgerweeshuis Deventer 10/3 – Met het derde album Ornaments leverde de   Amsterdamse band volgens de critici een meesterwerk af. ‘Buitencategorie’, ‘   geniaal’, ‘internationaal’ jubelde het journaille in koor. Ook te zien op Dauwpop   Hellendoorn 17/5.
  •   Blaudzun,   Hedon Zwolle 30/3 – Van de Arnhemmer Blaudzun verscheen onlangs ook een   derde plaat. Heavy Flowers heet de schijf, waarmee de zwaarte van het geluid   treffend wordt verwoord. Ook te zien op het Bevrijdingsfestival in Zwolle 5/5   en Lowlands Biddinghuizen 17/8 t/m 19/8.
  •   Mr.   Polska, Underground Lelystad 31/3 – Jawel, Polen zijn niet alleen actief   in de tuinbouw, maar ook in de hiphop. De ‘ Pool van het jaar 2011’ zegt   garant te staan voor een show die rauw, energiek en recht in je smoel is. Ook   te zien Hedon Zwolle 14/4 en   Gigant Apeldoorn 25/5.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *