Loading...
Interviews

Nog dichter bij Pink Floyd

De wereld van Durga McBroom had er zonder Pink Floyd heel anders uitgezien. Jarenlang deed zij de backing vocals bij het instituut van de progressieve rock. Tegenwoordig doet ze dat bij tributebands zoals Pink Floyd Project.

Je vindt ze over de hele wereld: Pink Floyd tributebands. Enkele weken geleden werd Durga McBroom nog gevraagd voor een concert in Guatemala. “Geweldig toch?” reageert de Amerikaanse zangeres. “Ik ben de aardkloot al vele keren rondgevlogen om de zangpartijen te doen in songs als The Great Gig In The Sky. Maar ik doe het met veel plezier.”
Drie decennia geleden werd McBroom benaderd door Pink Floyd gitarist David Gilmour om de band te versterken als achtergrondzangeres. “Ze hadden al twee zangeressen, maar David wilde meer ‘kleur’ op het podium. Aangezien ik goed overweg kon met lage noten, vulde ik de anderen goed aan.”
Zangeressen kwamen en gingen, maar Durga McBroom werd een vaste waarde bij Pink Floyd. Ze deed drie wereldtournees en zong mee op het laatste album The Endless River.
Schitterende herinneringen heeft ze er aan overgehouden. “Grote indruk heeft het gedenkwaardige concert in Venetië op me gemaakt. Dat was in ’89. We speelden op een drijvend podium tegenover het San Marcoplein en keken uit over een zee van kaarslichtjes. Onvergetelijk was dat.”
Het is niet vreemd dat McBroom een veelgevraagde gast is geworden bij bands die de muziek van Pink Floyd eren. “Ik krijg veel verzoeken via Facebook. Als het in m’n agenda past, stem ik meestal toe. Weet je, het zijn allemaal liefhebbers van Pink Floyd en dan is het mooi als je ze kunt helpen.”
Voordat McBroom op een invitatie ingaat, checkt ze opnames op YouTube. “Ook minder goede bands geef ik een kans, maar ze moeten wel een ontwikkeling laten zien. Een tijdje terug werkte ik met een formatie die totaal geen progressie maakte. Daar ben ik toen mee gekapt. Een week later heeft die band zich opgeheven.”
De Nederlandse trots Pink Floyd Project behoort volgens McBroom tot de top in dit genre. “Ik heb eerder met ze gespeeld en zij zijn erg goed. Het is niet alleen dat ze de songs technisch aankunnen, ze voelen ook de sfeer feilloos aan. Bij deze band voel je het respect voor Pink Floyd en dat is bijzonder.”
De 55-jarige vocaliste roemt de gitaristen André Becker en Henk Bennen, maar is ook vol lof over de zangers. “Bert Heerink is geen onbekende in dit vak. Hij heeft veel ervaring en een fantastische stem. Als we samen zingen is er altijd een bepaalde chemie tussen ons. Maar ook de andere leadzanger Chris Mustamu en de drie backing vocals zijn van hoog niveau.”
Voor het bestaan van al die Pink Floyd tributes heeft McBroom een verklaring. “Simpel, de mensen willen graag deze muziek live horen. Sinds de dood van toetsenist Richard Wright is het duidelijk dat Pink Floyd nooit meer zal optreden, dus gaan ze op zoek naar alternatieven. Met Pink Floyd Project kom je dan dicht bij het origineel.”
Volgens McBroom reageren de fans hartstochtelijk als zij haar opwachting maakt. “Natuurlijk, ze kennen me. Ze weten dat ik met de originals heb getourd. Ik vind het een eer om telkens weer gevraagd te worden. Het maakt me zelfs gelukkig, vooral als ik zie wat de muziek bij de mensen losmaakt. Sommigen worden heel blij, anderen barsten in tranen uit.”
Naar wat de nog levende originele bandleden Roger Waters, David Gilmour en Nick Mason van deze hommages aan Pink Floyd vinden, kan McBroom slechts gissen. “Roger heb ik nooit ontmoet, de anderen wel. David sprak ik voor het laatst drie jaar geleden, Nick zie ik wat vaker. Ik denk dat ze de tributes tolereren. Meer niet. Maar ik heb het ze nog nooit gevraagd. Misschien zou ik dat eens moeten doen.”

Pink Floyd Project with Durga McBroom: Vereeniging Nijmegen 7/12, Orpheus Apeldoorn 9/12, De Meenthe Steenwijk 15/12, Metropool Hengelo 16/12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *