De zon zien ondergaan en opkomen, dat was de charme van nachtelijke dancefestivals in de openlucht. Was, want met het verschuiven van de tijden voor Ground Zero is een eind gekomen aan die traditie. De laatste der Mohikanen is nu ook een dagfestival geworden. Aan de oevers van recreatieplas Bussloo zullen de briesende beats van Ground Zero dit jaar het daglicht moeten verdragen.
Veertien jaar lang was Bussloo de plek waar eenmaal per jaar de nacht werd gedomineerd door het razendsnelle gebonk van de gabberhouse. Eerst als Mysteryland, daarna als Impulz en de laatste jaren onder de naam Ground Zero. In de loop der jaren nam het aantal nachtfestivals echter drastisch af. Geluidsoverlast, gedoe met vergunningen – het werd de organisatoren steeds moeilijker gemaakt een dergelijk feest op poten te zetten. Ook evenementenbureau UDC moest uiteindelijk met Ground Zero terug naar ordentelijke tijden: van twaalf uur ’s middags tot elf uur ’s avonds.
Hoewel het decor daardoor ingrijpend zal veranderen, blijft het karakter van het festival ongewijzigd. Ook tijdens deze zesde editie met de toepasselijke ondertitel Rebirth, zullen de harde dancestijlen heersen over de stranden en bossen van Bussloo. Ground Zero is altijd een hard festival geweest, maar de laatste jaren schoof het stilistisch steeds verder op in de richting van de extreme hardcore. Meedogenloos snelle beats van soms meer dan 240 slagen per minuut walsten de festivalgangers plat. Maar nu de nacht plaats gaat maken voor de dag wil, Ground Zero zich zo breed mogelijk in de harde hoek profileren. Zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Niet dat het volume een veer zal moeten laten. Integendeel, er zal op dat vlak zelfs een tandje worden bijgezet.
Festivals als Ground Zero tonen maar weer eens aan hoe groot het scala aan stijlen is in deze discipline. Op de Mainstage – die na jaren op het strand te hebben gestaan weer in het water wordt geplaatst – zal Hardstyle worden gedraaid. Het tempo ligt aanzienlijk lager dan bij de Hardcore house, maar ook de sissende hi-hats en uit de trance overgewaaide breaks geven deze richting een toegankelijk tintje. Een belangrijke Hardstyle-vertegenwoordiger is Showtek, bestaande uit de Eindhovense broers Sjoerd en Wouter Janssen. De heren verwierven grote bekendheid door enkele pulserende tracks op het internet te plaatsen, maar ook door de film Brüno van Sacha Baron Cohen, die dankbaar gebruik maakte van hun producties.
In een Hardtechno-set wordt het tempo geleidelijk opgevoerd. De muziek klinkt door herhalende synthesizergeluiden metalig en industrieel, maar is niet zo anarchistisch als Terror. In die hoek is alles geoorloofd, als het maar hard en snel is.
Iedere stroming zijn eigen stek, dat is wat Ground Zero wil bieden. Een wandeling vanaf een wreed podium als Terror kan zomaar leiden naar de melodieuzere en met ruimtelijke effecten gelardeerde Hardtrance stage, waar bijvoorbeeld de Duitse dj Scot Project zijn hamerende kickdrums en subtiel opgebouwde climax op de massa loslaat.
Naast gevestigde namen als Paul Elstak, Fausto en Miss Djax is er ruimte voor nieuw talent. In het voorjaar schreef de organisatie een dj-contest uit, die niet onopgemerkt is gebleven. Een vakjury, bestaande uit dj Dano en dj Thera, heeft de vier beste dj’s geselecteerd, die ieder een podium mogen opwarmen.
Het grote aantal inzendingen staaft de onverminderde belangstelling voor harde dansmuziek. Wat ooit in de vroege jaren negentig opkwam als een schemerige gabberwereld, is twintig jaar later een springlevende dancescene.
Ground Zero: Bussloo, zaterdag 11 juni van 12.00 uur tot 23.00 uur.
Ook interessant deze maand:
|