Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Moss viert terugkeer op natuurminnend Grasnapolsky

Moss Foto Nick Helderman
Moss. Foto Nick Helderman

Een bijzondere locatie. Dat is voor veel festivalorganisatoren een uitdaging die te vinden. Afgelegen evenemententerreinen met kale kampeerweiden voldoen eigenlijk niet meer. Oké, Pinkpop en Lowlands komen er nog mee weg. Maar wie zich wil onderscheiden, gaat op zoek naar een spannend, onverwacht oord. Dat, als het even kan, nog comfortabel is ook.

Zo is in maart Center Parcs de Eemhof het domein voor Where The Wild Things Are. Een rockfestival in een bungalowpark. Hoe verzin je het. Maar ook Grasnapolsky, een natuurminnend festival op de Veluwe, legt haar bezoekers op een eigenzinnige manier in de watten. Overdag en ‘s avonds bandjes checken in het voormalige zendstation Radio Kootwijk, om vervolgens de nacht door te brengen op vakantiepark De Berkenhorst. Een combinatie van bijzonder en gerieflijk.

Het winterfestival Grasnapolsky knipoogt naar de luxe van hotel Krasnapolsky, maar refereert tevens aan het platgetrapte gras van de doorsnee popfestivals. Overigens is ‘doorsnee’ een woord dat zorgvuldig gemeden wordt in het vocabulaire van Grasnapolsky. Het festival zoekt een verbinding tussen pop, kunst én natuur.

Rust op de Veluwe bijvoorbeeld is heilig – het live-programma op zaterdagavond eindigt daarom om elf uur precies. Onder leiding van een boswachter kunnen dan wandelingen worden gemaakt. Uiteraard is er een uitgebreide randprogrammering met onder meer fotografie, artistieke installaties en dichtkunst. Maar popmuziek blijft ook in dit geval de grote trekker.

Op vijf locaties in het pompeuze zendgebouw is een keur aan singer/songwriter, indierock en elektronica-acts te beluisteren. Veelbelovende acts als Clean Pete, Town of Saints, Afterpartees, Wonder en Wooden Saints zijn van de partij, maar ook een ervaren rot als Meindert Talma. De grootste belangstelling gaat evenwel uit naar de Amsterdamse rockband Moss.

Exact een week na het optreden van Moss op Grasnapolsky verschijnt het nieuwe album We Both Know The Rest Is Noise. Een plaat die de boel weer op orde moet brengen. Want Moss heeft roerige tijden achter de rug. Na het succes van de voorgaande cd Ornaments (’12) en de shows op de hoofdpodia van Pinkpop en Lowlands, krijgen de indierockers te maken met het vertrek van bassist Jasper Verhulst. De minutieuze zoektocht naar een vervanger eindigt verrassend genoeg in Noorwegen. Daar woont de geëmigreerde Koen van de Wardt, die een terugkeer naar zijn geboorteland als vierde man van Moss wel ziet zitten. Met hem wordt een elftal tracks opgenomen.

De nieuwe single, het onrustige She’s Got A Secret, is enkele weken geleden al uitgelekt. De energie die ervan af spat, keert in diverse vormen terug op de rest van We Both Know. Stijl brekende consequenties heeft de personeelswisseling niet gehad. Moss pakt de draad op waar het met Ornaments is gebleven. Experimenten met elektronica (New Shape en Health) en tegendraadse ritmes (As I Rest My Arms With Faith en This Is The End Of Everything) geven het geluid van Moss een verfrissende dynamiek. Unilove en Reset laten horen dat de heren het gevoel voor het perfecte popliedje niet hebben verloren. Dat wordt een warm weerzien met de band. Bovendien klinkt de aankondiging ‘Moss op de Veluwe’ als een natuurlijke symbiose.

Grasnapolsky: zaterdag en zondag 15 en 16 februari, Radio Kootwijk. Uitverkocht.

Ook interessantVandaag opent het verbouwde Hedon in Zwolle haar poorten met een   optreden van het Belgische opperrockwezen dEUS. Na maanden van betonstort en   getimmer kan het herboren poppodium eindelijk pronken met twee nieuwe zalen.   Naast de reeds uitverkochte shows in de grote zaal van dEUS, Guus Meeuwis   (13/2 en 14/2) en De Jeugd van Tegenwoordig (28/2) zijn ook onderstaande data   in de kleine zaal beslist de moeite waard:

  • Ben Taylor (9/2) – is de zoon van James Taylor en Carly Simon. Geheel in de   geest van pa en moe bivakkeert Ben in singer/songwriter regionen, waar een   zachte folk-, country- en popbries waait.
  • Birth of Joy (13/2) – energieke rockband met een smakelijke retrosound. Denk   aan een kruising van The Doors, MC5 en Pink Floyd.
  • Taymir (14/2)   – Britpop van eigen bodem. Taymir maakte onlangs op Noorderslag een   uitstekende indruk met een wervelend, maar vooral stronteigenwijs optreden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *