Loading...
Interviews

Nona maakt dromen waar

Foto Rein Kooyman

De 26-jarige Nona van der Wansem heeft de wind volop in de zeilen. Met een mooie platendeal op zak heeft ze net haar debuutalbum afgeleverd. Nu staat ze voor een tour langs het clubcircuit.

‘Supervet’ noemt Nona de cluboptredens die haar agenda de komende tijd vullen. “Ik zie het als een droom die uitkomt”, vertelt ze opgetogen. “Het is allemaal nieuw voor me. Natuurlijk heb ik al best veel shows gedaan in zalen en op festivals, maar een tour door Nederland, man, dat is gewoon kicken.”

Onlangs verscheen het debuutalbum van de uit Uden afkomstige Nona. Dertien tracks staan erop. Samen vormen ze een broeierige mix van blues, soul, rock en hiphop. De door het leven getekende stem van de zangeres kronkelt daar als een verleidelijke, niet giftige slang overheen. Een bijzondere prestatie van een mid-twintiger.

Nona schreef alle nummers zelf. Soms was er eerst de tekst, soms eerst een melodie. Of een beat. “Ik heb geen vaste manier van schrijven. Liedjes komen als vanzelf bovendrijven. Of ze ontstaan uit een jamsessie die ik met een paar muzikanten heb gedaan. Ik schrijf altijd en overal. Ik ben nu al bezig met een tweede plaat.”

Sleeptalking, een balladachtige track op het album, laat volgens Nona goed horen waar zij voor staat. Al kan ze er nauwelijks de vinger op leggen waarom ze dat eigenlijk vindt. “Ik ben heel trots op dat liedje. Misschien is het die ingetogen sfeer, ik weet het niet. Ik vind het altijd lastig om zoiets onder woorden te brengen.”

Haar bluesy en soulvolle stem verraadt bittere ervaringen in het verleden. Zoals wel beweerd wordt: je kunt de blues alleen zingen, als je de blues hebt meegemaakt. Nona kan zich daar helemaal in vinden. “Zeker. Ken je dat filmpje van Howlin’ Wolf? Het staat op YouTube. Daarin legt de blueslegende precies uit hoe dat zit.”

Ook Nona beleefde de blues. Op haar veertiende verloor ze haar vader. Zomaar. Hij ging naar bed en werd niet meer wakker. De hele familie was in shock. Bij Nona uitte zich dat in boosheid en opstandig gedrag. Maar gelukkig was er de muziek. Die bracht troost. Ooit hadden vader en moeder platenzaak gehad, daar klonk altijd muziek. Rock, blues, soul. Nona ontwikkelde zo een breed georiënteerde muzieksmaak. “Ik houd van veel soorten muziek, als het maar goeie shit is”, zegt ze.

En dan was er nog Steve. Een wat oudere blueszanger/gitarist uit Engeland die Nona weer enigszins op het pad zette en haar zangtalent onderkende. Met hem speelde Nona in kroegen en op straat. Samen namen ze het oude bluesnummer Need Your Love So Bad op, vijftig jaar geleden een hit voor Fleetwood Mac. De opname kwam terecht bij een major platenmaatschappij, waarna het balletje begon te rollen.

“Mijn vader was fan van Fleetwood Mac. De oude versie wel te verstaan, met Peter Green. Ik heb een liveplaat van ze, met die andere hit Albatross erop. Ik heb een nummer geschreven en opgenomen dat ik dezelfde titel heb meegegeven. Het is niet op het album gekomen, maar ik ga het wel live spelen.”

Nona richt het vizier liever op de toekomst. Op die clubtour bijvoorbeeld. “We doen eerst nog drie shows in december, de tour start pas in februari. Maar we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Ik heb ideeën zat: van een vette backdrop tot visuals. Adviezen van anderen zijn welkom, maar uiteindelijk bepaal ik hoe het gaat worden.”

Nona weet wat ze wil. Ook als ze nog verder in de toekomst kijkt. “Ik hoop dat ik dit heel lang mag blijven doen. Muziek maken en zingen. Zo lang als ik leef.”

Nona is te zien: Hedon Zwolle 8/12, Metropool Hengelo 8/2, Luxor Live Arnhem 20/3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *