Loading...
Interviews

Americana in vol ornaat

Foto Escha Tanihatu

Met blazers en strijkers gaat Danny Vera een nieuw avontuur in het theater tegemoet. De afwisseling van uptempo songs met ballads komt daar goed tot zijn recht.

Het is eind januari en de winter probeert met temperaturen onder nul en enkele sneeuwvlokken vat te krijgen op Nederland. Danny Vera heeft erover gehoord, maar het hindert hem allemaal niet. Een zonnig verblijf op de Antillen heeft hem tijdelijk van die koude en grijze treurnis verlost. Terwijl hij daar aan de andere zijde van de oceaan vertoeft, is hier de voetbalcompetitie weer begonnen. Weet hij wel dat Veronica Inside, zijn vaste werkgever op de maandagavond, terug op de buis is?

“Jaja, ik weet het. Ze moeten het de eerste uitzendingen even zonder mij doen. Ik werk het hele jaar door en dit zijn de enige drie weken dat ik echt vakantie kan nemen. En dan nog. Nu praat ik weer met jou, haha.”

Even de accu opladen, daar is het de 41-jarige Zeeuw om te doen. Vanaf half februari staat een theatertour in zijn agenda die hem uiteindelijk naar Carré zal brengen. Danny Vera vertelt dat hij groots gaat uitpakken – naast zijn band neemt hij een blazerssectie en strijkers mee. Americana, blues, country en rock ’n roll in vol ornaat.

“Ik heb de afgelopen jaren veel gedaan”, vertelt hij via de telefoon. “Twee theatertournees, een solotour, clubshows, festivals. Maar ik houd er niet van om altijd hetzelfde te doen. Dat verveelt me. Dus ga ik het deze keer anders aanpakken. Met een uitgebreide band die het mogelijk maakt om ook de rustige, rijk arrangeerde liedjes te spelen.”

De singer/songwriter vindt het theater de uitgelezen plek waar ballads het best tot hun recht komen. “In clubs gaat dat moeizamer. Als je daar een rustig liedje speelt gaan de mensen een biertje halen. Of even naar het toilet. In theaters werken die songs wel, je kunt daar het ruige en ingetogener werk soepeler en vaker afwisselen. En je kunt meer verhalen vertellen. Niet te veel natuurlijk, want dat zou weer ten koste gaan van die mooie band.”

De afwisseling van uptempo nummers en ballads is terug te horen op het nieuwe album Pressure Makes Diamonds. “De plaat komt deze maand uit. Op kant A staan de wat snellere songs en op kant B het rustige werk. Het album is het fundament van de theatershow.”

De titel Pressure Makes Diamonds slaat op het verloop van Danny Vera’s carrière. “Koolstof wordt diamant als het heel lang onder druk in de bodem heeft gezeten. Met andere woorden, soms moet je ergens heel lang over doen, voordat het goed is. Ik denk dat dit voor mij ook geldt. Ik ben al twintig jaar actief in de muziek, maar pas de laatste jaren gaat het als een speer. Ook ik heb tijd nodig gehad om te rijpen, om tot een eigen stijl te komen. Dat hele proces heeft ongelooflijk veel energie gekost.”

Tien jaar geleden maakte Danny Vera zijn debuut bij het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside (tegenwoordig Veronica Inside). Als huisartiest verzorgt hij tot op de dag van vandaag met zijn band de muzikale omlijsting. Danny noemt het zijn ‘baan bij VI’. “In het begin was het een gok om daaraan mee te doen. We kregen een onkostenvergoeding en dat was het. We hadden op die vrijdagen ook lucratieve schnabbels kunnen doen. Maar uiteindelijk heeft het me een hoop gebracht.”

Niet alleen Johan Derksen, ook het platenlabel Excelsior heeft de carrière van Danny Vera een boost gegeven. In ’12 stapte hij over naar deze stal met voornamelijk alternatieve rockbands. “Ik ben geen echte Excelsiorartiest denk ik, maar ik voel me er wel thuis. Ze geven me de mogelijkheden om leuke dingen te doen. Sinds ik bij Excelsior zit heb ik bijna ieder jaar een album of EP kunnen uitbrengen.”

“Weet je wat ik wonderlijk vind? Veel mensen kennen me, de zalen zitten vol. Maar slechts een klein deel kan een liedje van me opnoemen. Gek toch?”

Danny Vera: Pressure Makes Diamonds Theatertour. O.a. Veenendaal 14/2, Deventer 22/2, Tiel 23/2, Almelo 1/3, Steenwijk 30/3, Cuijk 10/4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *