Loading...
Interviews

Dankbare bluesneef

Foto Lugdivine Unfer

Een volle neef zijn van bluesheld John Lee Hooker, dat is mooi. Maar met het voortreffelijke album Chilling rechtvaardigt Archie Lee Hooker pas echt zijn plek op het GitGo Blues Festival.

Verhalen. Archie Lee Hooker zit er vol van. Een concert van Archie en zijn band is meer dan alleen een setlist vol dampende bluessongs. Tussendoor vertelt hij verhalen. Over zijn leven, over de blues- en rockgrootheden die hij ontmoette en natuurlijk over zijn illustere oom John Lee Hooker.
“Journalisten willen altijd van me weten hoe John was. Ik snap dat wel, John is een legende.”

Daar valt weinig op af te dingen. John Lee Hooker pionierde op het vlak van de elektrische blues en beïnvloedde bands als The Rolling Stones, Led Zeppelin en The Who. En het was een piepjonge Bob Dylan die voor het eerst een podium kreeg als support act van de grote boogieman. John had Dylans talenten goed in de smiezen.

Over een paar dagen wordt Archie 69. Op eerste kerstdag om precies te zijn. Hoewel Archie pas rond zijn veertigste serieus in contact kwam met zijn oom, gaan de vroegste herinneringen aan John Lee Hooker terug naar de jaren vijftig.

“Ik denk dat ik een jaar of vijf was, toen ik hem voor het eerst zag optreden”, herinnert Archie zich. “Mijn vader en John waren broers. John was toen allang verhuisd naar Detroit, maar wij woonden nog in het straatarme Mississippi. Op een keer kwam hij bij ons in de buurt optreden. Mijn vader nam me mee. Ik vond het prachtig. Niet alleen de muziek, maar ook het publiek. Zoals de mensen meezongen en dansten. Geweldig was dat. Man, mijn vader was zo trots als een pauw op zijn broer.”

Net als de rest van zijn familie werkte Archie op de plantage. Daar zorgde muziek voor de broodnodige afleiding. Muziek was niet alleen een vorm van amusement, het was ook een communicatiemiddel. Muziek bracht je in contact met anderen. Archie begreep dat zijn toekomst niet op de plantage in Mississippi lag, maar in de muziek. En in de grote stad. Tijdens zijn tienerjaren vertrok hij naar Memphis, Tennessee.

Op het album Chilling zingt en vertelt Archie over zijn leven. Blue Shoes gaat over zijn tijd op de plantage, Bright Lights Big City over de aankomst in Memphis. Maar waar hij ook belandde, zijn motto bleef altijd: Don’t Forget Where You Came From. Ook toen hij eind jaren tachtig bij zijn beroemde oom in Californië verbleef.

“Het was de bedoeling dat ik twee weken bij hem zou logeren. Maar de weken werden maanden en uiteindelijk werden het jaren. Telkens zei John: ‘Blijf nog even’. Het was een mooie tijd. Niet alleen vanwege John, maar ook vanwege de vele neven en nichten waar ik kennis mee maakte.”

“John was een geboren verhalenverteller. Hij vertelde over vroeger en over mijn familie. Dingen die ik helemaal niet wist. Maar hij leerde me ook alles over het leven. Toen ik bij John woonde, leek alsof ik opnieuw naar school ging. Hij was mijn mentor. Een man met een geheugen als een olifant. Hij kende vijfduizend liedjes uit zijn hoofd! Niet alleen de teksten en melodieën, ook alle gitaar- en baspartijen. Echt waanzinnig.”

In die leerzame jaren maakte Archie kennis met de groten uit de blues- en rockwereld. BB King, Bonnie Raitt, Keith Richards, Chuck Berry – ze leverden Archie een schat aan wijsheden en inspiratie op. En het lijkt alsof die zich op Chilling volledig hebben uitgekristalliseerd.

Sinds een aantal jaren heeft Archie een eigen band om zich heen verzameld, The Coast to Coast Blues Band. Vanuit zijn woonplaats op het platteland van Frankrijk toert hij door Europa. “Ik voel me hier prettig”, zegt Archie. “Ik kom hier tot rust en daardoor komen er allerlei verhalen naar boven. Die gebruik ik in mijn liedjes. Bepaalde mensen ben ik veel dank verschuldigd. Natuurlijk mijn ouders, maar vooral John. Niet voor niets heet het laatste nummer op mijn album: Thank You John.”

Het GitGo Blues Festival gaat zijn derde editie tegemoet. Dit jaar voor het eerst in het Burgerweeshuis. De voorgaande edities vonden plaats in de Deventer Schouwburg. “Dat beviel prima”, zegt initiatiefnemer Marijn Ooijman, “maar we denken dat het Burgerweeshuis beter op een dergelijk evenement ingericht is.” Samen met partner Ingrid Bosch geeft hij De Blueskrant uit, een blad bedoeld voor liefhebbers, podia, theaters en festivals.
“Er is veel animo voor de blues”, stelt Ooijman. “Het is muziek die tot de verbeelding spreekt. Bovendien is het een brede stroming: roots, americana, rock – je kunt er alle kanten mee op. En dat is precies wat we met dit festival voor ogen hebben.”
Ooijman is blij met de komst van Archie Lee Hooker. “Dat wordt een feestje. Maar we hebben ook puike bands uit de regio: Tricklebolt, Money & the Man en Black Bottle Riot.”
Ook de moeite waard is bluesgitarist Kirk Fletcher. Hij speelde met snarenkiller Joe Bonnamassa en was leadgitarist bij de Texaanse bluesband The Fabulous Thunderbirds.

GitGo Blues Festival, Burgerweeshuis Deventer, zaterdag 22 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *