Loading...
Interviews

Hopen dat Mark het oké vindt

Als het aan saxofonist Chris White ligt, blijft hij de muziek van Dire Straits tot in lengte van dagen spelen. De nummers zijn te goed om ze te laten verstoffen.

“Alle lof aan Mark Knopfler, hij heeft al die prachtige songs geschreven”, begint White het gesprek. “Zonder hem geen Dire Straits, laat staan The Dire Straits Experience.”
De 62-jarige saxofonist laat er geen twijfel over bestaan: ja, het succes van The Dire Straits Experience is maar aan één man te danken.
Het zijn lovende woorden in de richting van de begenadigde zanger/gitarist die van een reünie van de band echter niets wil weten. Voor White zit er daarom niks anders op dan met een alternatieve formatie op pad te gaan. Gewoon, omdat hij er plezier in heeft. En omdat er vraag naar is. The Dire Straits Experience speelt voor volle zalen in Europa, Azië en Australië. Met de talentvolle Terence Reis als stand-in voor Mark Knopfler en de bekende sessiedrummer Chris Whitten achter de kit.
Chris White heeft een respectabel aantal vlieguren gemaakt bij Dire Straits. Tien jaar lang bespeelde hij de sax in de succesvolle Britse band. Hij maakte de hoogtijdagen mee, maar ook de zwanenzang. “Voor mij begon het allemaal in ’85. Dire Straits had toen net het album Brothers In Arms uitgebracht. Ik ben daarop niet te horen, maar heb wel de aansluitende tournee gedaan. De band was op dat moment gigantisch populair.”
Het optreden op Live Aid in het Wembley-stadion werd voor White een onvergetelijke gebeurtenis. “Zaterdag 13 Juli 1985, ik zal het nooit vergeten. Het was mijn dertigste verjaardag en stond op het grootste evenement dat je maar kunt bedenken. Ik was amper toegetreden tot de band toen me dat overkwam.”
“Uiteindelijk ben ik met Dire Straits twee maal op wereldtournee geweest en heb ik meegeblazen op het laatste studioalbum On Every Street. Na de laatste uitputtende tour werd het duidelijk dat de koek op was bij de bandleden. Ze wilden hun eigen weg gaan.”
Klassiekers als Sultans Of Swing, Private Investigations en Telegraph Road zijn wereldwijd tot het collectieve geheugen gaan behoren. Ook in ons land eindigen de tracks al jaren hoog in de Top 2000. De honger naar deze muziek is nog steeds niet gestild.
Zes jaar geleden zette White met Dire Straits-toetsenist Alan Clark The Straits op. “We waren gevraagd voor een liefdadigheidsshow in Londen. Eerlijk gezegd zag ik weinig heil in het project. Hoe moest je zonder Mark die songs brengen? Onmogelijk, dacht ik. Tot we Terence Reis tegenkwamen. Die man maakte direct een ongelooflijke indruk.”
Wat een eenmalige avond moest worden, werd een reeks van meer dan honderdvijftig shows. Daarna vond Clark het welletjes. Maar White en Reis wilden door. Dat werd het begin van The Dire Straits Experience.
“Het materiaal is te goed om er niks mee te doen. Met de Experience spelen we de grote hits, maar ook minder bekend materiaal. Zelf vind ik Your Latest Trick en Two Young Lovers lekkere nummers om te doen.”
“Mark Knopfler gaf destijds zijn zegen aan The Straits. Wat hij van de Experience vindt, weet ik niet. Ik heb hem de laatste jaren niet meer gesproken. Ik hoop dat hij het oké vindt.”

The Dire Straits Experience: te zien in Orpheus Apeldoorn 8/11, Muziekcentrum Enschede 10/11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *