Loading...
Interviews

Monkey3 is een buitenbeentje

Foto Sandra Garrido Campos

Voordat Monkey3 opnieuw de studio in duikt, tourt het nog eenmaal door Europa. Over twee weken is de Zwitserse band te horen en te zien in Deventer.

“Onze muziek leent zich goed voor visuele effecten”, vertelt Kevin. “We hebben een eigen lichtshow en maken gebruik van videoprojecties. Tijdens liveoptredens schept Monkey3 een geheel eigen atmosfeer.”
Kevin is sinds drie jaar de bassist van de formatie uit Lausanne. Zijn achternaam gebruikt hij niet, net als de andere bandleden Boris (gitaar) en Walter (drums). Hun toetsenist noemt zich afgemeten ‘dB’. Die wazige toestanden sluiten perfect aan bij de muziek die het kwartet maakt: sferische, psychedelische stoner rock. Of, zoals ze het zelf omschrijven, ‘a cosmic wall of sound’.
Vraag niet welk nummer Kevin kenmerkend vindt voor het geluid van Monkey3. “Die vraag is niet te beantwoorden”, zegt hij aanvankelijk. “We hebben zes albums gemaakt en ze zijn allemaal verschillend. Natuurlijk hoor je specifieke Monkey3 elementen, maar wij willen onszelf niet herhalen. Op ieder album proberen we iets nieuws uit.”
“Zo zijn we in principe een instrumentale band. Maar op onze laatste plaat Astra Symmetry hebben we vocalen toegevoegd. Nou, dat hebben we geweten”, lacht hij. Liefhebbers van Monkey3 waren verrast door die koerswending. “Ik weet het. Sommige fans waardeerden het, andere niet. Maar Monkey3 laat zich door niemand de wet voorschrijven.”
Uiteindelijk borrelt bij de bassist een kenmerkende Monkey3 track naar boven. “Icarus, een nummer van het album The 5th Sun. Het duurt bijna vijftien minuten en wordt voortgestuwd door stevige rockgitaren. Het bevat uitbundige, maar ook verstilde passages. De climax is episch. Ik denk dat dit een mooi voorbeeld is, waar Monkey3 voor staat.”
In het weelderige spectrum van gitaar- en synthesizerklanken echoot de invloed van verschillende grootheden na. Pink Floyd, Led Zeppelin, Black Sabbath, Kyuss – volgens Kevin hebben ze allemaal een stempel gedrukt op de sound van Monkey3. Opvallend genoeg mag in dat rijtje de naam van Neerlands spacerock-trots 35007 niet ontbreken.
“Dat was een geweldige band uit Eindhoven. Ze bestaan inmiddels niet meer, maar zij zijn een belangrijke inspiratiebron voor ons geweest. We hebben ze ooit op internet ontdekt en waren direct onder de indruk van hun ruimtelijke, spacy geluid. Boris heeft ze een keer live zien spelen. Enkele leden van 35007 zijn later opgedoken in de band Monomyth. Het zou tof zijn om samen met hen een show te doen.”
Hoe is het trouwens gesteld met het rockklimaat in Kevins thuisland? “Dat staat er best goed voor. Er zijn voldoende clubs om te spelen. Wij zijn echter een buitenbeentje in de Zwitserse rockscene. Veel bands spelen hardrock of metal en daar passen wij niet echt tussen. Onze sound is te ‘trippy’. Monkey3 heeft dan ook de grootste aanhang buiten Zwitserland.”
Opmerkelijk is wel dat Zwitsers een voorliefde lijken te hebben voor harde rockmuziek. “Dat klopt, de meeste bands zijn metal-georiënteerd. Hoe dat komt? Ik heb geen idee. Misschien galmt dat lekker tussen de bergen.”

Monkey3 is te zien in het Burgerweeshuis in Deventer, donderdag 28 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *