Loading...
Interviews

Jerry Hormone: “Wij zijn lulliger dan The Kik”

Foto Lenny Oosterwijk

The Jerry Hormone Ego Trip is aankomende zaterdag te zien op het knusse Epop festival in Epe. Hun excentrieke voorman is van alle markten thuis: rocker, columnist en (kinderboeken)schrijver.Jeroen Aalbers gaat al bijna twintig jaar door het leven als Jerry Hormone. “Een punkrocker verandert nu eenmaal zijn naam. Ik deed dat op m’n zestiende en tegenwoordig noemt iedereen me Jerry. Op mijn moeder, oma en belastingdienst na dan.”
The Jerry Hormone Ego Trip, de band waarmee hij thans menig dorpsfeest onveilig maakt, bestaat nog niet zo lang. Maar Jerry Hormone (34) is geen groentje. Als zanger/gitarist van de punkrockband The Apers toerde hij in de vroege jaren nul door Europa en stond hij op grote festivals als Lowlands. “Het was een mooie tijd, maar je verdiende geen rooie cent. Toen ik 22 jaar was, vond ik het tijd om met pensioen te gaan. Daar lach je om, maar vergis je niet, het waren tropenjaren.”
Dat Iggy Pop op zijn zeventigste als een dolle hond tekeer gaat op Lowlands en nog lang niet aan zijn pensioen toe lijkt, brengt Jerry niet van zijn stuk. “Iggy is eind jaren tachtig al gestopt met drank en drugs. En dan speel je vals.”
Het is duidelijk dat Jerry altijd een antwoord paraat heeft. En hoewel iedere zin bloedserieus uit zijn mond komt, druipt de ironie ervan af. De tracks op het debuutalbum Stout! Stout! Stout! moeten dan ook met een grote korrel zout genomen worden.
“Onze muziek klinkt als The Troggs met Wim T. Schippers op zang”, vertelt Jerry. “Beide vind ik tof. The Troggs heb ik leren kennen op een verzamelplaat van Wehkamp. Daar stond hun grootste hit Wild Thing op. Dat was mijn eerste kennismaking met muziek uit de jaren zestig. Toen ik later in de punkrock verzeild raakte, ging ik nog meer naar dat soort muziek luisteren.”
Je hoeft geen afgestudeerde muziekhistoricus te zijn om de sixties-beat te herkennen op Stout! Stout! Stout! Door de combinatie met de Nederlandstalige teksten ligt een vergelijking met de Nederbeatgroep The Kik voor de hand. Vervelend? “Helemaal niet, ik snap dat wel. Net als The Kik komen wij uit Rotterdam en misschien lijken we op het eerste gehoor op elkaar. Toch zijn wij anders. Bij ons is alles ironisch. En vooral lullig.”
Om het contrast met het jaren zestig geluid aan te scherpen heeft Jerry zich omringd met een stel piepjonge bandleden. “Die gastjes zien er goed uit hè? Rond de twintig zijn ze. Ik ontdekte ze tijdens een bandjeswedstrijd. Ze zijn echt hartstikke goed. Maar begrijp me niet verkeerd, uiteraard ben ik het genie van de band.”
De parttime rocker is blij dat hij ook andere bezigheden heeft. “Iedere avond optreden? Moet er niet aan denken. Daar word je doodmoe van. Juist de afwisseling met het schrijverschap bevalt me best.” Furore maakte hij met de kinderboekenserie Borre. “Ja, die teksten wijken nogal af van wat ik voor de band schrijf. Maar joh, Annie M.G. Schmidt keek toch ook naar porno?”
The Jerry Hormone Ego Trip is te zien op Epop in Epe, zaterdag 2 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *