Loading...
Interviews

Spidergawd: Old-school rock uit de toekomst

Foto Cecilie H. Wiig

“Stel je voor: MC5 speelt Motörhead met het geluid van Queens Of The Stone Age. Ik denk dat Spidergawd zo het best omschreven kan worden”, zegt Per Borten. De zanger/gitarist komt met zijn band voor drie optredens naar Nederland.

De referenties die Borten noemt laten er geen misverstanden over bestaan. De rockband Spidergawd uit Trondheim begeeft zich in het hardste segment van de popmuziek. “Ik denk dat een buitenstaander onze muziek beter kan omschrijven. Een Italiaanse journalist noemde ons een ‘old-school rock `n roll-band uit de toekomst’. Dat vind ik wel een mooie. Maar wat je er ook van maakt, wij eren vooral onze helden uit de begintijd van de hardrock.”

Spidergawd bestaat pas vier jaar, maar put inspiratie uit de kraamkamer van de pop. En dan met name de rock van de jaren zestig en zeventig, jaren die Borten zelf niet bewust heeft meegemaakt. “Nee, dat klopt. Ik ben in ’78 geboren, maar heb altijd naar die muziek geluisterd. Gitaar heb ik leren spelen op de nummers van Led Zeppelin en Jimi Hendrix. Voor mij is Kick Out The Jams van de Detroitse protopunkband MC5 het belangrijkste album uit de rockhistorie.”

De naam van hun bewierookte stadsgenoot Motorpsycho neemt Borten niet direct in de mond. Terwijl deze een prominente rol heeft gespeeld in de totstandkoming van Spidergawd. “Samen met twee leden van Motorpsycho – Bent Sæther en Kenneth Kapstad – heb ik de band opgericht. Bent is er inmiddels uitgestapt. Hij moest wel. Spidergawd werd zo groot, dat het voor hem niet meer te combineren viel met Motorpsycho. Kenneth stond voor dezelfde keus, maar hij koos voor Spidergawd. Goddank. Als hij dat niet had gedaan, was het einde verhaal geweest.”

Muzikaal liggen beide bands nogal uiteen, vindt Borten. “Een buitenstaander beoordeelt dat wellicht anders, maar ik hoor weinig overeenkomsten. Bovendien hebben wij met Rolf Martin Snustad een saxofonist in ons midden. Dat is tamelijk uniek in dit genre. Ik ken Snustad van vorige projecten en heb zijn bariton sax altijd een mooie aanvulling gevonden op het gruizige distortion geluid van onze gitaren.”

Vier jaren Spidergawd hebben evenzoveel albums opgeleverd. “We hebben net ons nieuwe album Spidergawd IV uitgebracht. Natuurlijk heeft iedere cd zijn eigen identiteit en experiment, maar de luisteraars zullen direct de sound herkennen. Op IV is ook onze nieuwe bassist Hallvard Gaardløs te horen. Net als Kenneth is hij een geschoold muzikant. We hebben aan kwaliteit niets ingeboet.”

Overigens, de naam Per Borten heeft in Noorwegen niet alleen een muzikale, maar ook een politieke lading. De opa van de rockmuzikant was in de tweede helft van de jaren zestig minister-president van Noorwegen en slaagde erin de Noren buiten de Europese Unie te houden. Junior wil daar aanvankelijk niet zoveel over kwijt. “Dat was mijn opa ja. Normaal doe ik in interviews geen mededelingen over hem, maar oké… Ik vond hem een coole gast waar ik veel van heb geleerd. Oordeel niet te snel en sta open voor alles. Maar ook: wees krachtig en toon doorzettingsvermogen. Het zijn eigenschappen die mij in Spidergawd goed van pas zijn gekomen.”

Spidergawd is te zien: Paradiso Noord Amsterdam 8 maart, Burgerweeshuis Deventer, 9 maart en Effenaar Eindhoven 10 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *