Loading...
Interviews

De meestervervalsing van The Analogues

75-1617_gv_the_analogues_sgt_pepper

“We hebben een monster gecreëerd”, zegt Bart van Poppel over de Sgt. Pepper theatertour. “The Analogues doen iets wat eigenlijk niet kan: het latere werk van The Beatles live uitvoeren.”

In de kleedkamer van het theater waar The Analogues die avond zullen optreden, kijkt de muzikaal leider terug op wat er de afgelopen periode allemaal is gebeurd. Van Poppel: “Er zijn regelmatig momenten geweest waarop we ons afvroegen: waar zijn we in hemelsnaam aan begonnen? Het is zo complex. Niet alleen voor ons als muzikanten, maar ook voor de technische crew. Voor hen is dit een project boordevol stress.”

De opgave die The Analogues zichzelf hebben gesteld, is bijna onmenselijk. “Kunnen wij wat The Beatles nooit hebben gedaan? Kunnen wij complexe albums als Magical Mystery Tour en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band live spelen, zonder te vervallen in een stroom mee dreunende orkestraties uit een stapel laptops?” Wie vorig seizoen Magical Mystery Tour heeft gezien, weet het antwoord al. En Sgt. Pepper neemt de laatste twijfels weg. Ja, The Analogues kunnen dat.

Het idee voor deze unieke benadering van het Beatles-repertoire ontstond enige jaren geleden. “Onze drummer Fred Gehring heeft hierin het initiatief genomen”, vertelt Van Poppel. “Fred zat in een ver verleden bij amateurbandjes achter de drumkit, maar ging later de zakenwereld in. Dat deed hij niet zonder succes”, lacht Van Poppel. Gehring werd topman bij het modemerk Tommy Hilfiger en maakte een fortuin.

“In Amerika had hij een band gezien die zich op een bijzondere wijze op het Beatlesmateriaal had gestort. Zonder verkleedpartijen enzo, maar met diepgang in de muziek. Zij gingen vrijer en gespierder te werk dan wat wij nu doen, maar het zette ons wel op een spoor. Eén ding stond voor ons vast: we wilden niet de zoveelste Beatles tributeband worden.”

Magical Mystery Tour werd de eerste uitdaging voor The Analogues. De band was inmiddels uitgebreid met de gitaristen Jac Bico en Jan van der Meij. Als laatste sloot zich alleskunner Diederik Nomden aan. “Misschien was het album Revolver logischer geweest om mee te beginnen, maar we wilden met een spektakelstuk direct iets groots neerzetten. Omdat Pepper als start te ambitieus zou uitpakken, lanceerde ik de Mystery Tour als alternatief. Die plaat had alles in zich. Oorspronkelijk uitgebracht als EP werd het later een rijk album met hits als Penny Lane, Hello Goodbye en All You Need Is Love. Magical Mystery Tour was voor ons de perfecte leerschool.”

Met Sgt. Pepper wordt de lat hoger gelegd, erkent Van Poppel. “Natuurlijk moeten we hiermee over Magical Mystery Tour heen. Sgt. Pepper zit zo ingewikkeld in elkaar, ieder nummer heeft zijn eigen sfeer en stijl. Die diversiteit is een grote puzzel. Vergelijk het ogenschijnlijk simpele Fixing A Hole, een nummer waar bijna niks in zit, met Being For The Benefit Of Mr. Kite! Die track heeft me maanden gekost om de circussferen en orgelcollages te analyseren en opnieuw samen te stellen. De basis van het lied wordt live vertolkt, maar tijdens Mr. Kite laten we ook wat effecten meedraaien. Daar ontkomen we niet aan.”

Om het geluid zo authentiek mogelijk te laten klinken, sleept de band een arsenaal aan authentiek instrumentarium mee. Maar liefst twee trailers zijn nodig om het te vervoeren. Wie een rondje over het podium maakt, waant zich in een schatkamer vol Vox en Fender versterkers. “Plus tien orgels, dertig gitaren en een Ludwig drumstel. En dan ben je er nog niet. Voor Within You Without You, de exotische trip van George Harrison, hebben we hele Indiase setting met sitar, tabla’s en dilruba, een Indiaas strijkinstrument, klaar staan. Bovendien worden alle blaas- en strijkpartijen live gespeeld. Er zijn nummers waarin we met zestien muzikanten op het podium staan.”

Van Poppel, die zelf bijna alle baspartijen voor zijn rekening neemt, ziet The Analogues niet als een tributeband. “Oh nee, dat zijn bands die Beatle-pruiken op doen en zich verkleden. Hartstikke leuk hoor, maar dat willen wij niet. Ik omschrijf The Analogues het liefst als een klassiek orkest. Het natuurgetrouw naspelen van de The Beatles-catalogus op originele instrumenten heeft iets klassieks. Ook in die wereld spelen orkesten op die wijze bijvoorbeeld het werk Bach na.”

Maar wat is er dan zo leuk aan het live kopiëren van een plaat? “Grappige vraag. Wij zijn inderdaad een meestervervalsing”, lacht Van Poppel. “Ik heb dit altijd leuk gevonden. Muziek van anderen proberen te ontrafelen om het vervolgens te kopiëren. Laten we eerlijk zijn, hier in Nederland doen we vaak onze buitenlandse voorbeelden na. Nou, wij doen daar gewoon een schepje bovenop.”

The Analogues spelen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band: Schouwburg Deventer 16/12, Orpheus Apeldoorn 13/1, Spiegel Zwolle 8/2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *