Loading...
Interviews

Kim is wilde haren nog niet kwijt

Foto Melanie Smit
Foto Melanie Smit

Deze maand komt Kim Wilde voor zes optredens naar ons land. Ze zegt er veel zin in te hebben en waarschuwt: “Wie een rustig avondje-uit verwacht, kan beter thuis blijven.”

Amper twintig was Kim Wilde toen ze met Kids In America in een klap haar naam vestigde. Het springerige new wave nummertje denderde in de vroege jaren tachtig wereldwijd de hitlijsten in. Een verrassing was dat niet voor haar. Eerder een bevestiging van wat ze als kind al wist. “Ik wil absoluut niet arrogant overkomen”, zegt Kim Wilde aan de telefoon, “maar van jongs af aan wist ik dat ik iets in de muziek wilde doen. Dat gevoel was zo sterk. Muziek was mijn roeping. Kids In America was daarom niet zozeer een verrassing, als wel een enorme opluchting.”

In een gezin waar vader/rock ’n roll-zanger Marty Wilde en moeder Joyce Baker van The Vernon Girls de showbizz tot een dagelijkse routine hadden gemaakt, was het omgaan met roem voor de jonge Kim geen probleem. “Met zulke ouders ben je in het voordeel. Zij kenden de valkuilen van het succes. Maar ze wisten ook de weg in de popwereld en hadden de nodige contacten. Bij ons kwamen altijd muzikanten en producers over de vloer.”

De genen van pa en ma Smith (zoals de familie eigenlijk heet) hebben zich diep in dochter Kim verankerd. “Ik ben nu bijna 56, maar mijn stem is beter dan ooit. Ik heb dat van mijn vader. Hij vierde zijn grootste successen in de jaren vijftig en zestig, maar treedt nog steeds op. Nu, op zijn 76e, heeft hij nog steeds een stem als een klok.”

Het enthousiasme van Kim Wilde bruist uit de telefoon. Ze klinkt alsof ze nauwelijks kan wachten om de podia weer te beklimmen. “We beginnen met twee shows in Duitsland en daarna komen we naar Nederland. In november ga ik samen met zanger Howard Jones een tour doen door Australië.”

Toch is er een tijd geweest dat de hoogblonde zangeres liveoptredens het liefst uit de weg ging. “In het begin vond ik live op het podium zingen vreselijk. Gewoon omdat ik onzeker was over mijn stem. Je moet bedenken dat ik op tv en in videoclips altijd playbackte, waardoor ik nauwelijks ervaring opdeed als zangeres. Dat brak me echt op.”

De omslag kwam tijdens de tournee met Michael Jackson. “In ’88 kwam mijn album Close op hetzelfde moment uit als Bad. Ik werd gevraagd om Michaels shows te openen tijdens de Bad-tour. Een fantastische ervaring. Michael was toen op zijn hoogtepunt. Door hem leerde ik mijn onzekerheid opzij te zetten en honderd procent in mezelf te gaan geloven. Zelf was hij een verlegen en introvert persoon, maar zodra hij op het podium stond wierp hij alle schroom van zich af. Het werd me duidelijk dat je in zo’n situatie het gevoel moet hebben dat jij de allerbeste zangeres ter wereld bent. Een gedachte die je overigens direct weer van je af moet zetten, als je het podium afstapt.”

De lessen van Jackson verzilverde ze enige tijd later tijdens de Sound & Vision-tournee met David Bowie. Het weerhield haar echter niet enige tijd later de popwereld de rug toe te keren. Ze acteerde nog in de musical Tommy, maar koos uiteindelijk voor het rustige gezinsleven. “Rustige gezinsleven zeg je? Vergeet het maar. Niets is zo hectisch als het opvoeden van kinderen”, lacht ze. “Maar inderdaad deed ik even een stapje terug. Ik stortte me op mijn gezin en herontdekte een oude hobby: tuinieren. Dat werd zelfs een tweede carrière. Ik schreef er boeken over en werd gevraagd voor tv-programma’s. Tuinieren was een rustig en creatief alternatief voor me. Nog steeds eigenlijk.”

Min of meer bij toeval belandde Kim Wilde toch weer in de muziek. Vanaf het begin van dit millennium raakten de eighties weer in zwang en in het kielzog van tijdgenoten als Paul Young, Heaven 17 en The Human League draaide ze weer volop mee in dat circuit. En dan was er ook nog het onverwachte nummer-één succes van Anyplace, Anywhere, Anytime met de Duitse zangeres Nena. “Ik kwam haar tegen op een party en ze vroeg me of ik een duetje met haar wilde opnemen. Volgens mij ben ik nog geen uur in de studio geweest om de take op te nemen. Nena was er zelf niet bij. Een paar weken later belde een vriendin van me op en zei: Je staat nummer één in Nederland. Ik kon m’n oren niet geloven.”

Uitgekeken op haar grote hits is Kim Wilde nog lang niet. “Oh nee. Het zijn tijdloze liedjes en het publiek dat ze wil horen groeit nog steeds. Echt, ik blijf Chequered Love, Cambodia en View From A Bridge zingen tot ik er dood bij neerval.”

Kim Wilde is te zien: CCXL Theater, Vlissingen (9/10); De Neushoorn, Leeuwarden (11/10); Muziekgebouw, Eindhoven (13/10); Lucky, Rijssen (14/10); Music Club, Kampen (15/10) en TivoliVredenburg, Utrecht (16/10).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *