Loading...
Interviews

Koud bier en koele bands

persfoto-koele-koele-1

Voor de derde achtereenvolgende keer organiseert de dialectrockband Bökkers het Koele Koele festival. Frontman Hendrik Jan Bökkers vertelt.

“Koele Koele is een feest met koud bier, koele bands en hete barbecue op een mooie nazomeravond. De plaats van handeling is de zandkuil aan de Butzelaarstraat in Luttenberg. Een schitterende locatie, een soort amfitheater. Het is een oude zandafgraving. Boeren uit de omgeving haalden er vroeger wit zand vandaan, waardoor een enorme kuil is ontstaan.”

“Een paar jaar terug liepen we met het idee rond om een eigen feest te gaan organiseren. De plek waar we dat wilden doen was snel gevonden: dat moest de ‘koele’ worden. De gemeente vond het allemaal prima en nadat we het ‘wat’ en ‘hoe’ in kaart hadden gebracht, konden we ons eerste feestje vieren. Dat is nu twee jaar geleden.”

“Vijftienhonderd bezoekers konden we toen verwelkomen. Vorig jaar waren het er drieduizend. Dat aantal verwachten we nu weer. Natuurlijk hopen we ook dat het weer meewerkt, net als bij de voorgaande edities. En mocht er een bui vallen, dan hebben we domweg pech. We gaan in ieder geval geen tenten opbouwen of zoiets, daarvoor is de locatie gewoon te mooi.”

“Mozes & The Firstborn uit Eindhoven en Night Beats uit Seattle komen op ons feestje spelen. Dat zijn twee bands die we zelf heel koel vinden. Ik vind het tof om een buitenlandse act te programmeren. Dat is net effen wat anders. Natuurlijk komen er altijd namen voorbij de veel te groot en te duur zijn. Bij toeval stuitten we op Night Beats, een band met een gaaf, psychedelisch geluid.”

“Je moet altijd een beetje mazzel hebben met een buitenlandse band. Zijn ze toevallig op dat moment in de buurt, zien ze het zitten om op Koele Koele te komen spelen? Vorig jaar hadden we een Ierse band The Hot Sprockets, die speciaal voor ons naar Nederland was gekomen. Dat was een groot succes, net als John Coffey en The Deaf die het festival in de afgelopen jaren plat speelden.”

“Bökkers sluit de avond af. Dat is ons wel toevertrouwd, haha. De band gaat op dit moment als een speer. Aanvankelijk deden we zo’n veertig shows per jaar, later werden dat er zestig. Nu gaan we over de honderd heen. Machtig toch? Het stoppen van Normaal en Jovink is een belangrijke oorzaak. Mensen die naar die bands gingen, blijven nu niet thuis zitten. Die komen naar ons. Er zijn heel wat dorpsfeesten in het land die gevierd moeten worden. Mét Bökkers. Ons werkterrein breidt zich uit als een olievlek.”

Koele Koele, zaterdag 17 september in Luttenberg. Info en tickets: www.koelekoele.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *