Loading...
Interviews

Drive Like Maria is terug

Foto Kenn Verstraeten
Foto Kenn Verstraeten

Het is een tijdje stil geweest rond Drive Like Maria. Maar de Nederlands-Belgische rockformatie staat weer volop in de belangstelling met een nieuw album dat gefaseerd wordt uitgebracht. Zaterdag is de band te zien op het Stone Rock Festival in Dalfsen.

“Ik heb zelf niet het gevoel dat ik ben weggeweest”, lacht Bjorn Awouters. De zanger/gitarist zit samen met zijn bandleden in een portocabin op een festival. Ze bereiden zich voor op hun optreden. “Maar ik snap wel wat je bedoelt. Laatst sprak ik iemand die trouw onze website in de gaten hield en er geen nieuws meer op ontdekte. Hij dacht dat het gedaan was met de band. Het is illustratief voor deze tijd: je bent even met wat anders bezig en je bestaat niet meer. Alles gaat snel.”

Samen met Nitzan Hoffmann (gitaar) en Bram van den Berg (drums) stond Awouters aan de basis van Drive Like Maria. Elf jaar geleden alweer. De energieke gitaarrock op het debuutalbum Elmwood trok onmiddellijk de aandacht en bezorgde hun een plek in arena’s als opwarmer voor ZZ Top en AC/DC. Na de titelloze vervolgplaat werd het echter rustig rond Drive Like Maria. Vier jaar lang.

“Nou, rustig… We hebben nog twee jaar getoerd”, riposteert Awouters. Van den Berg, die tussendoor enkele roffels oefent op de tafel, valt hem bij: “Vergeet niet dat we niet echt bij elkaar in de buurt wonen. Bjorn en Nitzan wonen in Italië, waar zij een studio hebben, en wij in de lage landen. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Natuurlijk loop je dan het gevaar dat je tijdelijk uit beeld raakt. Maar we wilden ons niet laten opjagen, dus namen we de tijd voor een nieuw album. Met een slecht product ben je namelijk nog sneller uit de gratie.”

Toch wil Drive Like Maria deze keer in beeld blijven. Ze hebben er zelfs iets op bedacht. Nitzan Hoffmann: “We hadden nummers geschreven voor een nieuw album, maar wilden ze niet in een keer uitbrengen. In maart kwam onze eerste EP uit (Creator) en in september verschijnt de tweede (Preserver). In januari komen we dan met het laatste deel (Destroyer). Het zijn telkens vier tracks die we op de plaat zetten. Tussendoor treden we veel op.”

“In principe ben ik een voorstander van een heel album, maar de mensen nemen de tijd niet meer om het te beluisteren”, zegt Van den Berg. “En dat is zonde van het werk en de tijd die je er in hebt gestoken. Door ze in delen uit te brengen, krijgen de liedjes de aandacht die ze verdienen.”

De tracks op Creator laten een nieuw geluid horen. Keeps Me Going en Sonny klinken nog redelijk herkenbaar, maar op Nighthawk en vooral Tiny Terror verkent de band nieuw gebieden. “Nighthawk slaat inderdaad een brug tussen het oude en het nieuwe werk van Drive Like Maria”, vindt Van den Berg. “We willen graag met deze EP’s de breedte in en een volgende stap zetten in onze ontwikkeling.” Awouters: “Ons geluid is organischer geworden. Er spelen meer mensen mee: op Tiny Terror zijn Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers en de saxofonist van een Italiaanse straatband te horen.”

Ook de nieuwe bassist Maarten van Damme draagt een steentje bij aan het verfrissende geluid van Drive Like Maria. “Eigenlijk ben ik een gitarist. Maar ik ken Bram al heel lang en ik wist dat ze op zoek waren naar een bassist. Ik heb mezelf aangeboden. Het klikte direct.”

“Ons zelfvertrouwen is in de loop der jaren enorm gegroeid. We zijn nu zo ver dat we zeggen: we durven dit allemaal aan”, klinkt het zelfbewust uit de mond van Hoffmann. “We hebben ons niet laten remmen door verwachtingen van anderen. We willen nieuwsgierig blijven en nieuwe dingen uitproberen. Op de volgende EP Preserver ga je daar meer van horen. Da’s een mooie cliffhanger hè?”

Drive Like Maria is te zien op: Stone Rock Dalfsen 9/7, Zwarte Cross Lichtenvoorde 22/7, Pukkelpop Hasselt 18/8, Hedon Zwolle 27/10.

Stone Rock Festival

Voor de zesde keer vindt het Stone Rock Festival nieuwe stijl plaats. Het evenement dat ooit vrij toegankelijk was, kent tegenwoordig een ticketprijs van € 17,50. Een fooi voor het sympathieke rockfeest aan de voet van kunstwerk De Zwevende Kei. Want waar vind je zoveel leuke rockbands en meer voor zo’n luttel bedrag? Drive Like Maria, The Deaf, DeWolff en John Coffey (een van de laatste keren dat zij te zien zijn) behoren tot de bekende namen, maar ook Adam and the Relevants, Paceshifters en Bombay zullen Dalfsen luidruchtig bij de kladden grijpen.

Stone Rock Festival, Stationsweg Dalfsen zaterdag 9 juli van 13.00 tot 01.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *