Loading...
Interviews

Southside Johnny nog altijd wars van pretenties

ct-southside-johnny-asbury-jukes-bruce-springsteen-jersey-bands-20150319

Eén van de smaakmakers op het Ribs & Blues festival is Southside Johnny & The Asbury Dukes. Hun stomende mix van soul en blues tovert elke keer weer een brede glimlach op de mond van de bezoekers. Precies zoals zanger Southside Johnny dat voor ogen heeft.

Ze hebben elkaar ontmoet aan de kust van New Jersey, hemelsbreed nog geen vijftig kilometer ten zuiden van New York. Tieners zijn het dan. Bruce Springsteen, Steven Van Zandt, Garry Tallent en John Lyon. De laatste krijgt al gauw de bijnaam Southside Johnny. Drie van de vier weten dat ze de muziek in willen. “Bruce, Steven en Garry wilden muzikant worden. Toen al. Daarover kenden zij geen enkele twijfel. Ik had echt geen idee wat ik met mijn leven wilde. Maar zij hebben mij uiteindelijk ook op dat pad gezet.”

De 67-jarige Southside Johnny praat graag over het verleden. Over de jaren vijftig, de tijd waarin hij luistert naar de platen van zijn ouders. Over de jaren zestig en zeventig, als hij de eerste schreden in de wereld van blues en soul zet.

“Ik ben opgegroeid in een klein, slaperig stadje en luisterde naar de jumpblues van Big Joe Turner en soul van Ray Charles. Voor mij was dat de muziek uit roerige en opwindende oorden. Daar waar het altijd feest was. Het had een enorme aantrekkingskracht op mij, ik wilde daarbij zijn. Later ontdekte ik Otis Redding en Sam & Dave. Het was muziek waar je energie van kreeg en een goed gevoel aan over hield. The Beatles en The Beach Boys vond ik geen zak aan. Net als The Supremes. Dat was pop, geen soul of blues.”

“Het was te gek om met mensen als Bruce, Steven en Garry om te gaan. Zij hadden dezelfde smaak als ik. We zaten avonden bij elkaar en draaiden de meest uiteenlopende platen. Bruce kwam altijd met garagerock-achtige dingen, Steven met reggae en Garry met rockabilly. Ik liet ze kennismaken met blues artiesten als Elmore James en Sonny Boy Williamson.”

Met zijn vieren staan ze aan de wieg van de zogenaamde New Jersey Sound. Southside Johnny wordt zelfs omschreven als de ‘Grandfather’ daarvan. Naar verluidt is hij de inspirator voor een dan nog jonge ambitieuze streekgenoot: Jon Bon Jovi. “Ach, hou toch op. Er bestaat helemaal geen New Jersey Sound. Dat is echt zo’n journalisten ding. Het ging ons gewoon om de lol. We vonden het leuk om op te treden. Het was een mooi alternatief voor een baan bij een baas.”

“Wel vormde de kust van New Jersey met al zijn clubs en bars een vruchtbare bodem voor bands. Mensen vonden het heerlijk om na hun werk in een of andere kroeg naar muziek te komen luisteren. Bovendien had je te maken met een publiek dat open stond voor alle soorten muziek. Blues, reggae, soul, rock ’n roll – wat er ook klonk, het werd nooit weg gefloten.”

De vier gaan uiteindelijk hun eigen weg, maar de contacten blijven innig. Met Steven Van Zandt wordt de soulband Southside Johnny & The Asbury Dukes opgericht, terwijl Bruce Springsteen en de E Street Band (met Garry Tallent op bas) de opmars naar wereldfaam inzetten.

Het eerste album van Southside Johnny, I Don’t Want to Go Home (’76), definieert haarscherp het geluid van de band: harmonieuze feel good soul, verfijnd met swingende koperpartijen. Een stijl die in de loop der jaren weinig zal veranderen. Het toepasselijk getitelde album Soultime dat vorig jaar uitkwam, laat een even verfrissende als spetterende sound horen. Grootste verschil met de eerste platen: Southside Johnny leunt steeds minder op de composities van anderen. “Ik vergelijk mijn albums nooit. Het gaat zoals het gaat. Maar het klopt dat op de eerste platen liedjes van anderen te horen zijn. Natuurlijk van Bruce en Steve, maar ook van Ray Charles en Solomon Burke. De laatste jaren schrijf ik veel met Jeff Kazee, de organist van de band. Geloof me, het maakt me niets uit wie een lied heeft geschreven. Als het maar live kan knallen, dat is voor ons het uitgangspunt.”

Southside Johnny heeft een aanzienlijke liedcatalogus opgebouwd. Hoe bepaalt hij wat hij op een avond gaat spelen? “Dat doen we altijd op het podium. We hebben wel een setlist, maar die passen we altijd tijdens het concert aan. Soms vraagt een moment om een bepaald nummer. Dan kijken we elkaar even aan en weten we genoeg.” En verzoekjes? “Natuurlijk, geen probleem. We willen de mensen een fijne tijd bezorgen. Niks meer, niks minder.”

Southside Johnny & The Asbury Dukes: zondag 15 mei, hoofdpodium van 18.15 – 19.15 uur.

20e Editie van Ribs & Blues in Raalte

Het gratis toegankelijke festival aan de Domineeskamp in Raalte biedt al jaren een brede staalkaart aan stijlen. Het is meer dan blues alleen. Oké, de kans dat techno-dj’s of hiphoppers de klinkers uit het plein zullen dreunen, lijkt uitgesloten. Maar blues, rock, pop en vooral americana hebben vaste voet gekregen in de programmering van Ribs & Blues. Als de artiest of band garant staat voor een goede liveshow, is er plek op één van de twee podia.

Naast de publiekstrekkers De Dijk en The Common Linnets, die respectievelijk de zondag en maandag afsluiten, valt er genoeg te ontdekken op het festival. Want wie inzoomt op het programma, stuit op een paar interessante namen. We pikken er drie uit.

Revel in Dimes is afkomstig uit New York en trakteert het publiek op een ongepolijste mix van rauwe delta blues, broeierige soul en bonkige rock ’n roll. Het viertal – drie heren en een dame – heeft onlangs haar eerste EP The Parlour uitgebracht. Zondag 15 mei, Delta Stage van 22.15 – 23.15 uur.

Brother Dege werd verrast door niemand minder dan regisseur Quentin Tarantino, die het lied Too Old To Die Young gebruikte in z’n film Django Unchained. Met zijn dobro in de aanslag speelt de inwoner van Louisiana een gerijpt brouwsel van roots en rock. Maandag 16 mei, Delta Stage van 14.30 – 15.30 uur.

Xixa, een zeskoppig collectief uit Arizona, behoort tot de spannendste acts op deze jubileumeditie. Hun psychedelische cumbia-rock toont vele gezichten en zet met regelmaat de luisteraar op het verkeerde been. Brain Lopez en Gabriel Sullivan zijn geen kleine jongens: zij hebben hun sporen verdiend in gelouterde bands als Giant Sand en Calexico. Maandag 16 mei, Delta Stage van 16.00 – 17.00 uur. 

Ribs & Blues Domineeskamp Raalte – zaterdag, zondag en maandag 14/15/16 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *