Loading...
Interviews

Anderhalf uur stoer doen

Foto Kim Vreys
Foto Kim Vreys

Urbanus grote trekker op Humorfestival

Stand-up comedy, humoristische films, korte voorstellingen, improvisatietheater, activiteiten in het humorcafé – Deventer staat in de periode tussen kerst en jaarwisseling in het teken van de lach. ‘Wie het laatst lacht in 2015, lacht het best in 2016’ luidt het motto op het Humorfestival in Deventer.

De Vlaamse komiek Urbanus kan zich helemaal vinden in het credo. Juist in deze tijden van terreur en polarisatie. “Humor overwint alles, omdat je over alles grappen moet kunnen maken”, meent Urbanus. “Sterker, als je bepaalde groepen of onderwerpen overslaat in je grappen, dan is dat een vorm van discriminatie. En daar wil ik me beslist niet aan schuldig maken”, zegt de aimabele Belg met een vilein lachje.

De dag na kerst komt Urbanus naar Deventer. Niet zoals je zou verwachten voor een optreden in het theater, maar voor een show in het Burgerweeshuis. Met rockband De Fanfaar. “Awel, ik voel me een beetje als Bob Dylan & The Band”, lacht hij. “De Fanfaar heeft ooit op een verrassende manier een paar liedjes van mij gecoverd. Omdat de bandleden uit dezelfde streek komen als ik en hetzelfde dialect spreken, voelen ze mijn teksten goed aan. Twee jaar geleden maakte ik kennis met ze, waarna het idee ontstond om iets samen te gaan doen.”

Als Urbanus & De Fanfaar deden ze een aantal optredens in zaaltjes en op festivalletjes in Vlaanderen. Manager Jan Smeets, alias ‘mister Pinkpop’, bezocht er een paar en was aangenaam verrast. Een opwachting van deze curieuze act op Pinkpop zou een stunt van formaat zijn. “Jan zag mij als een goedkope Joe Cocker, denk ik. Hij zette zich in voor een show op Pinkpop, maar moest daarvoor ontzettend zijn best doen om de programmeurs over te halen. Ik ben heel blij dat hem dat na veel gepraat is gelukt.” Een begrijpelijke vreugde, want het optreden op Pinkpop in juni van dit jaar werd een enorm succes. “Het was een gok, maar die pakte goed uit. Er stonden meer dan tienduizend mensen te kijken en we werden niet eens uitgejouwd!”

Voor de 66-jarige Belg is er een wereld opengegaan. “Ik had nog nooit met een band opgetreden. Laat staan met een rockband. Dat was wel even wennen, ja. Maar De Fanfaar is een supergoeie band. Moet ook wel, want ik zit er vaak naast. Ik vergeet soms zinnen of ben een paar maten te laat. Gelukkig vangen die vier knapen dat altijd op. Het publiek zit daar niet mee, dat denkt dat het een onderdeel van de show is”, grinnikt Urbanus. “Wat we doen is een mix van humor en rock. Meestal kom ik wat stuntelig op en maak wat flauwe grappen. Maar daarna zetten we een loeihard nummer in. Dan zie je de mensen toch even verbaasd opkijken.”

Oude Urbanus-successen als Hittentit, Vaarwel Theo en Bakske Vol Met Stro hebben dankzij Metallica-gitaren en uptempo beats een appetijtelijke metamorfose ondergaan. De weg naar een nieuw publiek ligt daarmee open, zeker nu Urbanus het popcircuit in duikt. “Amai, dat is inderdaad een nieuw territorium voor mij. Mijn gepensioneerde fans komen daar niet meer op af, vrees ik. Het zijn allemaal sta-concerten en mijn generatie heeft daar geen puf voor. Ik moet een nieuwe lichting bezoekers voor me winnen en dat wordt een hele uitdaging.”

Zo heeft de carrière van Urbanus een onverwachte wending gekregen. Van sullige clown naar manhaftige rockster. En dat in de herfst van zijn leven. “Nou ja, ik ben niet de rockster die met een ontbloot bovenlijf over het podium rent natuurlijk. Ik zie mezelf meer als de Lada van de Belgische rockmuziek. Maar ook die rol moet je niet onderschatten. Op een poppodium staan betekent dat ik anderhalf uur stoer moet doen. Om daarna als een plumpudding weer in elkaar te zakken.”

Urbanus & De Fanfaar is te zien: Burgerweeshuis Deventer zondag 27/12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *