Loading...
Artikelen

Amatorski: een muzikaal laboratorium

Amatorski by Gus & Stella
Foto Gus & Stella

Ze komen uit het België en ontlenen hun bandnaam aan de Poolse taal. Pardon? Nog raadselachtiger wordt het als je naar hun muziek luistert. Die verwijst naar de ijzige soundscapes van Sigur Rós en de mistige triphop van Lamb. Maar Amatorski (Pools voor amateuristisch) is wars van logica. Volstrekt eigenzinnig zoekt het duo uit Gent een muzikale weg die door afwisselende en vooral stemmige landschappen voert.

Sinds een jaar of zeven zijn Inne Eysermans en Sebastiaan Van den Branden onderweg met hun intrigerende project. Er verschenen twee volwaardige albums: tbc (2012) en From Clay To Figures (2014). Internationale erkenning bleef niet uit, waardoor Amatorski een graag geziene gast werd op de Europese poppodia. De Belgen ontpopten zich tot heuse kilometervreters. En dat is het geluid van de band alleen maar ten goede gekomen.

Panoramische vergezichten vertalen zich in spitsvondige tracks als Hudson, Warszawa en Landscape Gardening. Er wordt volop geëxperimenteerd met elektronica, die op hun beurt weer worden gemixt met gedempt koper, echoënde piano’s of ingehouden gitaarsolo’s. Niet voor niets wordt Amatorski met regelmaat een muzikaal laboratorium genoemd. Ervaringen die Eysermans en Van den Branden opdeden met het schrijven van soundtracks voor documentaires en films zorgden voor nieuwe inzichten. Om maar te zwijgen over het in 2013 geïnitieerde multimediaproject Deleting Borders, dat grenzen liet vervagen tussen muziek, internet en visuals.

Over de concerten van Amatorski – soms versterkt met een drummer – hangt doorgaans een sluier van pure magie. Zweverig en melancholisch daalt de fluisterende stem van Eysermans neer op een bed van zachtzoemde elektronica. De zaal moet in dat geval wel meewerken. Verstilde klanken verdragen nu eenmaal geen hinderlijke bijgeluiden.

Amatorski is te zien: Burgerweeshuis Deventer, zaterdag 12 december.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *