Loading...
Artikelen

Metalfestival met uitstapjes

Sleeping Romance
Sleeping Romance

Brainstorm Festival voor de achtste keer in Apeldoorn

Vijftien bands uit tien verschillende landen strijken dit weekend neer in Apeldoorn. Ze hebben alle hun eigen klankkleur en toch passen ze onder het kopje ‘metal’. Organisator Kim Radstake kijkt uit naar het spijkerharde rockevenement met fluweelzachte uitstapjes.

Het zijn moeilijke tijden voor de metalmuziek. De interesse in het demonische gitaargeweld lijkt met de jaren af te nemen. Grote rockfestivals als Dynamo Open Air, Fields Of Rock en Wâldrock stierven een zachte dood, terwijl een belangrijk deel van de metalbands met een steeds grotere boog om Nederland toeren. “We zijn aan het inleveren”, zegt Radstake, “dat gaat mij als metalliefhebber natuurlijk aan het hart. En waar dat nou precies aan ligt – ik heb echt geen idee.”

Samen met drie kameraden organiseert de 37-jarige Zuid-Hollander voor de achtste keer het Brainstorm Festival. “Ik ben opgegroeid met metal. Toen ik zestien was, had ik lang haar en liep ik in het zwart. Die tijden zijn voorbij, maar de liefde voor harde muziek is blijven bestaan.” Radstake wordt lyrisch als hij over het niersteenvergruizende genre uitweidt. “Wat me zo aanspreekt is de complexiteit van de muziek. Zelf bespeel ik geen instrument, maar ik hoor wel al die verschillende lagen in de metal. Als muzikant moet je daarvoor een fenomenale techniek hebben. Dat vind ik fantastisch.”

Het festival wordt uitgesmeerd over twee dagen. “De eerste editie kende drie dagen, die van vorig jaar maar één. We hebben van alles uitgeprobeerd, maar uiteindelijk denken we dat het Brainstorm Festival het best tot z’n recht komt als tweedaags event. Je kunt er dan het maximale uithalen.”

Wat nooit een punt van discussie is geweest, is de keuze voor de locatie. “Alle edities hebben plaats gehad in De Gigant in Apeldoorn. Toen de eerste ideeën ontstonden voor een kleinschalig metalfestival, zijn we op zoek gegaan naar een geschikt podium. We liepen al lang mee in het popcircuit en kenden alle clubs van binnen en buiten. Wat we zochten was duidelijk: een gelegenheid voor circa vijfhonderd bezoekers met een mooi podium, ruimtes voor standjes én een extra zaaltje – liefst in theatervorm – voor akoestische sessies en debatten. De Gigant bleek voor ons plan de uitgelezen plek.”

Het Brainstorm Festival heeft dit jaar geen uitgesproken headliner, maar onderscheidt zich wel door een gedurfde programmering. “Ik denk dat de melodieuze metalbands dit jaar de boventoon voeren, zoals de Italiaanse acts Ancient Bards en Sleeping Romance. Daar zijn we heel trots op. Ze zitten beide in de gothic/powermetal hoek en hebben oogverblindende frontvrouwen.”

Toch zit het venijn van het festival niet zozeer in het aantal decibellen dat de acts produceren, als wel in hun diversiteit. Zo is de komst van electroduo The Algorithm uit Frankrijk opmerkelijk. “We proberen zo breed mogelijk te programmeren en kiezen niet voor een veilige route. Op Facebook heeft The Algorithm al tot discussies geleid, maar hun mix van elektronische muziek en progressieve metal past weldegelijk op ons festival. Dat niet iedereen dit zal slikken, moet je incalculeren.” Ook de fluweelzachte folkrock Árstídir uit IJsland is een vreemde eend in de bijt. “Dat is ook weer zo’n uitstapje dat we niet schuwen. Árstídir zal hun sfeervolle folk zaterdagmiddag in het theater vertolken.”

De Zeeuwse rockband La-Ventura, Despicable Heroes uit Barneveld en Desolate Fields (Hengelo Gld) tekenen voor de Nederlandse inbreng op het festival. De belangstelling voor metal mag tanende zijn, het genre is beslist niet dood. Deze jonge acts, maar ook een intiem evenement als het Brainstorm Festival stillen nog steeds een honger naar auditieve anabolen.

Brainstorm Festival, vrijdag (13/11) en zaterdag (14/11) in de Gigant Apeldoorn. Info: www.brainstormfestival.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *