Loading...
Artikelen

Danko Jones vooral live een belevenis

Foto Dustin Rabin
Foto Dustin Rabin

Fire Music is de titel van het zevende album van de Canadese rockformatie Danko Jones. Een hele prestatie voor een band die aanvankelijk helemaal geen platen wil uitbrengen. De hardrockmissie moet via de podia worden verspreid, niet via geluidsdragers. Maar goed, sinds het verschijnen van de ep My Love Is Bold in 1999 is dat dus een tikkeltje anders gelopen.

Toch is het trio rond zanger/gitarist én naamgever Danko Jones vooral een echte live-act. Want hoe vurig de albums ook zijn, op het podium is Danko Jones pas echt een belevenis. En het Burgerweeshuis kan daarover meepraten. Twee keer eerder bewerkte het drietal uit Toronto de Deventer popzaal met een splijtende set vol ronkende riffs en straffe beats.

In al die actieve jaren is er weinig veranderd in de muzikale wereld van Danko Jones. De rechttoe-rechtaan rock van AC/DC en Thin Lizzy dreunt aangenaam na, maar ook de hardcore punk van The Misfits heeft zijn sporen nagelaten. Luister naar een nieuwe track als Body Bags en het is duidelijk waar Danko zijn vlijmscherpe mosterd vandaan haalt. Bovendien eert de volbloed machorocker zijn helden tijdens liveshows met natuurgetrouwe covers als Die, Die My Darling (The Misfits) en Are You Ready (Thin Lizzy).

Natuurlijk barst de Canadees nog van de ambities. Shows in het clubcircuit? Leuk hoor, maar het liefst staat hij in de Amsterdam Arena. Een gesprek met een regionaal dagblad? Neuh, daar heeft Danko helemáál geen trek in. Je moet het allemaal met een korrel zout nemen, maar ergens meent hij het wel. En een beetje begrijpelijk is het ook. Ooit lagen Lowlands en Pinkpop aan zijn voeten, maar de grote doorbraak bleef uit. Zeker aan de andere kant van de oceaan.

Gelukkig heeft ieder nadeel zijn voordeel. In de intieme clubsfeer ontpopt Danko Jones zich steevast als een aimabele gastheer, die gevatte dialogen met het publiek aan gaat. Sommige dingen moeten ook niet veranderen.

Danko Jones is te zien in het Burgerweeshuis Deventer, zondag 22 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *