Loading...
Interviews

Toffe muziek op mooie locaties

Holy Holy
Holy Holy

Op Let’s Get Lost zie je de grote bands van de toekomst –

Early adopters worden ze genoemd. Types, die een neus hebben voor nieuwe trends en daardoor de massa altijd voor zijn. Het alternatieve popfestival Let’s Get Lost is een eldorado voor deze categorie van fijnproevers. De programmeurs van het Zwolse evenement, Frank Satink en Robert Koole – beiden ook van die early adopters, lepelen met gemak steekhoudende voorbeelden op uit de nog prille historie van LGL. “Voor de eerste editie hadden we de Belgische band SX gecontracteerd. Een jaar later stonden ze op het hoofdpodium van Rock Werchter”, vertelt Satink. “Oscar & The Wolf speelde voor veertig mensen op de Verhalenboot. Nu verkopen ze de Heineken Music Hall uit en staan ze op Pinkpop”, vult Koole aan. Waarmee ze maar willen zeggen: op LGL zie je de grote bands van de toekomst.

LGL gaat volgende week zaterdag haar vierde editie tegemoet. Satink en Koole, samen met Hedon-programmeur Erik Delobel verantwoordelijk voor de line-up, zijn apetrots op hun festival. “Kijk, wat wij doen is niet nieuw. Vergelijkbare events als Le Guess Who? (Utrecht) en Incubate (Tilburg) lopen al wat langer mee, maar voor deze regio is het wel novum. Bovendien voegen we iets toe door bijzondere locaties te kiezen voor de optredens. Niet alleen Hedon en de kroegen in de binnenstad gebruiken we als podia, ook unieke plekken als de Fundatie en de Statenzaal worden in het programma opgenomen”, zegt Satink. De vrij toegankelijke middagsessies met intieme optredens op onverwachte plaatsen zijn een extra kers op de taart.

‘Beleving’ is een woord dat veelvuldig valt bij de programmeurs. “Het doel van het festival is dat de mensen verschillende podia gaan afstruinen. Lopend of op de fiets. Het zou jammer zijn als ze op een plek blijven hangen. Mag natuurlijk best, maar het zou ten koste gaan van de beleving van LGL”, oordeelt Satink. Koole: “Het is toch mooi om met een tijdschema in de hand een route uit te stippelen? Zo van: als ik van de ene band de eerste vier nummers kan bekijken, kan ik van de andere net het laatste deel zien.” Satink: “Op die manier krijg je ook een aardig wat van de stad te zien. Je kunt gerust stellen dat LGL een aanwinst voor de stad Zwolle is. Een belangrijk deel van de bezoekers komt elders vandaan.”

Uiteraard is het ontdekken van nieuwe, spannende muziek de hoofdpijler van het festival. Hoe blijven Satink en Koole op de hoogte van de laatste trends? “Internet afspeuren, bladen lezen, social media volgen en vooral veel zelf gaan zien”, roepen beiden in koor. “Op het grote South by Southwest festival in Austin Texas zien we vaak interessante dingen. Dit jaar zagen we daar de Canadese noiserockband Metz. En Riley Walker, een singer/songwriter uit Chicago. We hadden ze al op het oog, maar na hun optredens in Austin wisten we het zeker: die moeten we hebben!”

SX, Oscar & The Wolf en Strand of Oaks waren op LGL te zien en stonden later op grote festivals. Welke geboekte act moeten we dit jaar in de gaten houden? “Holy Holy”, klinkt het eensgezind. “Dat is een band uit Australië. Hun debuutalbum staat op punt van uitkomen. We zijn ervan overtuigd dat zij gaan doorbreken naar het grote publiek.” Ook kijken Satink en Koole uit naar de show van Dazzled Sticks. “LGL is een breed festival, maar hiphop is een ondergeschoven kindje”, vindt Koole. Satink: “We wilden al langer iets doen met de Zwolse rapper Sticks, maar het kwam er niet van. Nu staat hij er eindelijk met een project dat hij samen doet met Tjeerd Bomhof van Dazzled Kid. We zijn benieuwd hoe dat gaat uitwerken. Over spannend gesproken.”

Let’s Get Lost: zaterdag 24 oktober in de binnenstad van Zwolle. Voor tickets en de laatste updates: www.lets-get-lost.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *