Loading...
Interviews

Gregory Page voelt zich een echte crooner

Foto Masen Larsen
Foto Masen Larsen

Met zijn nieuwe album Let’s Fall In Love Again gaat Gregory Page terug naar de jazz van de jaren twintig en dertig. De tijd van de eerste crooners. “Ken je Al Bowlly?” vraagt Page aan de telefoon. “Hij was de allereerste crooner. Vrouwen vielen in katzwijm voor zijn fenomenale, maar vooral revolutionaire zangtechniek. Bowlly inspireerde zangers als Frank Sinatra en Bing Crosby. En natuurlijk heeft ie mij ook beïnvloed.”

De in San Diego wonende zanger rekent zich met enige aarzeling tot de crooners. “Ik weet niet of ik technisch gezien tot die categorie gerekend mag worden, maar het voelt wel zo. Een goede crooner kan je hart laten smelten en ik hoop dat de liedjes op Let’s Fall In Love Again een vergelijkbaar effect hebben.”

Het idee voor het album ontstond op het Nieuwjaars-partijtje van zijn vriend Jason Mraz. “Jason vroeg of ik op zijn feestje wilde komen spelen. Het thema was ‘romantiek’, dus zocht ik twintig lovesongs uit. Na afloop kwam Jason naar me toe en vroeg: waarom maken we hier geen album van?”

Tot de liedjes die Page selecteerde behoren standards als I Can’t Give You Anything But Love, When You’re Smiling en More Than You Know. Stuk voor stuk klassiekers die eerder zijn uitgevoerd door grootheden als Louis Armstrong, Frank Sinatra en Billie Holiday. Page spreekt liever niet van covers. “Dat vind ik zo’n dramatisch woord. Ik vermijd dat liever. Natuurlijk heb ik die liedjes niet geschreven, maar ik probeer ze wel een eigen draai te geven door ze opnieuw te arrangeren.”

Als tiener luisterde Page naar de 78-toerenplaten op de slingergrammofoon van zijn grootouders. Maar ook was hij fan van The Beatles. “En van Queen. Ik was gefascineerd door hun muziek, maar ik wist niet waar die vandaan kwam. Later besefte ik dat Freddie Mercury enorm beïnvloed was door de muziek van jazzbands.”

Gregory Page komt voor een aantal concerten naar Nederland. Een deel daarvan doet hij in het popcircuit. “Dat maakt me niks uit. Of het nu een theater is, een park of een poppodium, overal probeer ik een band met mijn publiek op te bouwen. Een voorwaarde is wel dat de mensen kunnen zitten. Vorig jaar trad ik met Jason op in Carré. Toen dacht ik: deze plek zou voor mij het hoogtepunt zijn.”

Gregory Page is te zien: Underground Lelystad 17/10, Schouwburg Deventer 20/2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *