Loading...
Interviews

Verzamelaar Tim Knol houdt uitverkoop

Foto Marco Bakker
Foto Marco Bakker

Met Lost & Found duikt Tim Knol opnieuw het theater in. Net als in zijn vorige programma Terug gaat de 26-jarige singer/songwriter op zoek naar verloren gewaande liedjes. Maar dit keer hij wil meer. “Ik vind het leuk om de mensen een echt Lost & Found gevoel mee te geven. Daarom ga ik na afloop op het podium allerlei spullen verkopen. Ik denk dat mijn vriendin daar heel blij mee is.”

“Ik ben een echte verzamelaar”, bekent Knol. “Singles, gitaren, telefoonkaarten, fotonegatieven – je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb er thuis wel een verzameling van. In de afgelopen jaren heb ik echt veel shit gekocht in allerlei kringloopwinkels en Lost & Founds in Amerika. Dit lijkt me een mooie gelegenheid om wat te lozen. Ik woon namelijk niet zo groot, moet je weten.”

Het theaterpodium als kringloopwinkel. Een noviteit. Maar ook een bijkomstigheid. Tim Knol is vooral een muziekliefhebber. Hij noemt Lost & Found in de eerste plaats een muziekvoorstelling met mooie verhalen. “Er is niets zo mooi als vergeten liedjes weer onder de aandacht te brengen. Ik ga bijvoorbeeld een nummer doen van Sammy Walker, een singer/songwriter uit Georgia. Die heeft in de jaren zeventig maar twee of drie platen gemaakt. Met echt geweldige liedjes. Men vond echter dat hij Bob Dylan nadeed, daarom is ie maar gestopt met zingen en wat anders gaan doen.”

Niet alleen werk van anderen wordt onder het stof vandaan gehaald, ook herontdekt Knol zijn eigen materiaal. “Een liedje als Only Waiting van mijn allereerste plaat heb ik nog nooit live gespeeld. Anne Soldaat schreef het destijds voor me, maar ik was achttien en kon er niet zoveel mee. Zo’n beladen nummer past nu beter bij me.”

In het theater kan Tim Knol nieuwe dingen uitproberen. “Het is een heel andere tak van sport dan spelen in het popcircuit. Door dat stille publiek krijgt het een andere dynamiek.” Juist de afwisseling spreekt hem aan. “Misschien klinkt het een beetje egoïstisch, maar zo houd ik het leuk voor mezelf. Spelen in het theater, rammen met m’n garagerockband The Miseries, pielen in een studio: het maakt telkens een andere emotie los.”

Bijna zestig schouwburgoptredens staan hem de komende maanden te wachten. Wanneer zien we Tim Knol weer terug op de poppodia? “Dat gaat ruim een jaar duren. Ik ben bezig met de voorbereidingen voor mijn nieuwe plaat. Dat wordt de vierde – voor mezelf een heel belangrijke, waar ik de tijd voor wil nemen. Hoe die gaat klinken? Dat is lastig te zeggen, maar er zal weer veel melodie in zitten. En ik denk dat de sound elektrischer gaat worden. Tijdens de theatertour ga ik vier of vijf nummers uitproberen. Wie nieuwsgierig is, moet maar langs komen.”

Tim Knol: Lost & Found, theatertour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *