Loading...
Artikelen

Lowlands moet een stap terug doen

Foto Bart Heemskerk
Foto Bart Heemskerk

Voor het eerst in tien jaar zal het Lowlands festival in Biddinghuizen niet uitverkopen. Nadat jarenlang de 55.000 kaarten binnen een uur aan de man waren gebracht, diende zich vorig jaar een kentering aan. Toen duurde het maanden voordat het bordje ‘uitverkocht’ op de poort kon worden gehangen en uitgerekend in dat jaar beleefde Lowlands muzikaal gezien één van zijn poverste edities. Maar ook de toenemende concurrentie speelt het festival thans parten.

Toch ziet woordvoerder Bente Bollmann het allemaal niet zo somber in. “We hebben er als productieteam weer veel zin in. Inhoudelijk gaat dit een goede editie worden met een paar mooie headliners. Maar goed, we zijn nog niet uitverkocht en dat zijn we eigenlijk niet gewend.” Bollmann vindt het jammer dat dit gegeven de media beheerst. “Ik snap het wel hoor, maar het lijkt nu net of iedereen Lowlands links laat liggen. Dat is natuurlijk niet zo.” Naar verwachting zullen zo’n 45.000 bezoekers afreizen naar het evenemententerrein bij Walibi.

Vernieuwingen

Op het festivalterrein hebben de Lima (met vooral wereldmuziek) en Charlie (indierock) van plek gewisseld. Bollmann: “Dit hebben we gedaan om in de nacht wat meer gitaarbandjes te kunnen laten spelen. De nachten werden altijd gedomineerd door dj’s, maar we willen de indierock weer wat meer ruimte geven.”

De vermaarde Grolschtent – waar ooit Arcade Fire, Iggy Pop, Wilco en Grace Jones schitterden – is niet meer. Dat wil zeggen, de tent is er nog wel, maar draagt nu de naam van de nieuwe sponsor Heineken. Onder de bierliefhebbers heeft deze verandering tot oeverloze discussies geleid.

De grootste vernieuwing ziet Bollmann in de openstelling van het terrein op donderdag. “Een deel van het terrein gaat al om 17.00 uur open. Tot drie uur ’s nachts kan er gedanst worden in de silent disco.”

Programma

FFS Foto David Edwards
FFS Foto David Edwards

De Lowlands line-up laat dit jaar opvallend veel hiphop zien. Grote naam is Kendrick Lamar, die enkele tracks zijn bejubelde album To Pimp A Butterfly zal spelen. Ook natuurlijk (weer) van de partij: De Jeugd Van Tegenwoordig en de Zwolse rapcoryfeeën Rico & Sticks. Bizar wordt het optreden van het ‘horrorpunkrap’ collectief uit New Jersey Ho99o9.

Aanraders zijn verder: Django Django (arty indierockers), Tame Impala (psychedelica uit Australië) en FFS, de onvermoede samenwerking tussen de Schotse indie-glam koningen Franz Ferdinand en één van hun grote voorbeelden uit de jaren zeventig Sparks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *