Loading...
Artikelen

Lamb: een creatieve botsing van karakters

LAMBpic002hi-res

Alles is weer koek en ei tussen Lou Rhodes en Andy Barlow. Zij en hij. De een verantwoordelijk voor de woorden, de ander voor de muzikale omlijsting. Samen vormen ze al twee decennia lang het triphopduo Lamb. Maar zo’n tien jaar geleden leek het gedaan met de innige samenwerking. Eerlijk gezegd, ze konden elkaar niet meer luchten of zien. De chemie was verdwenen, zowel op persoonlijk als muzikaal vlak.

Hun partnership hebben Rhodes en Barlow nooit beschouwd als een huwelijk. Eerder een broer/zus relatie. Een relatie die ontstaat in het Manchester van midden jaren negentig. Op dat moment is het driehonderd kilometer zuidelijker gelegen Bristol het epicentrum van de triphop-stroming. Richtinggevende acts als Massive Attack, Tricky en Portishead katapulteren op eigen wijze een elektronische mix van downtempo breakbeats en soul, funk, jazz in het brandpunt van de popscene. Met een eigenzinnige variant haakt Lamb aan. Hun titelloze debuutalbum blijkt een schot in de roos. Lamb groeit in het Verenigd Koninkrijk uit tot een van de populairste triphop-bands, terwijl hun sferische track Gorecki veelvuldig wordt gebruikt in films en commercials. Festivalorganisatoren staan in de rij om Lamb op hun affiche te krijgen. Lowlands, Pinkpop, Rock Werchter, Glastonbury – Rhodes en Barlow worden overal met alle egards ontvangen.

Toch is het na hun vierde album Between Darkness And Wonder ineens over en uit. De organisch ingestelde Rhodes is helemaal klaar met het elektronische gedoe van Barlow. Beiden storten zich op soloprojecten en er breekt een jarenlange radiostilte aan. Maar, zoals dat gaat, tegenpolen trekken elkaar aan. Eerst verschijnt er het reüniealbum 5 en sinds vorig jaar ligt de opvolger Backspace Unwind in de schappen. Een prachtalbum met een minder dichtgetimmerd elektronisch geluid. Minder is meer, luidt thans het motto. Daardoor heeft de muziek aan ruimtelijkheid gewonnen, zonder de spanning van de verschillende karakters te verliezen.

Lamb: Hedon Zwolle, donderdag 3/9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *