Loading...
Interviews

De Sluwe Vos blijft dicht bij zichzelf

Foto Krijn van Noordwijk
Foto Krijn van Noordwijk

Deventer dj draait voor het eerst op Lowlands

Als tiener bezocht hij slechts één keer Lowlands. “Dat is alweer zes jaar geleden. Ik vond de sfeer fantastisch. Die saamhorigheid. Het sprak met direct aan. Ik kan me nog het optreden herinneren van The Tallest Man On Earth die bijna van het podium duvelde, omdat er een bij tegen z’n kop vloog. De Canadese singer/songwriter Patrick Watson vond ik adembenemend, maar ook de dj-sets van Paul Kalkbrenner en Dixon staan me nog helder voor de geest.” En nu staat hij er zelf, amper 24 jaar jong en nog maar een paar jaar actief als house-dj De Sluwe Vos.

Helemaal bevatten kan hij het nog niet. “Het is allemaal heel snel gegaan”, vertelt Robert Vosmeijer, zoals De Sluwe Vos werkelijk heet, aan de telefoon. Hij zit voor een mix van vakantie en werk in Spanje. “Vrijdag draai ik in Barcelona en daar plak ik even een vakantieweekje omheen. Het zijn nogal hectische tijden.” In een vlot tempo somt hij de afspraken voor de week erna op. “Woensdag draai ik op twee festivals, donderdag sta ik op Pukkelpop in België, vrijdag doe ik een festival en zaterdag gaat het via Amsterdam en Oldenzaal naar Lowlands. Het is echt een bizarre week.”

Vlak na zijn allereerste bezoek aan Lowlands in 2009 komt Vosmeijer in de Deventer dancescene terecht. Al sinds zijn twaalfde is hij bezig met drive-in shows, maar de geest komt pas echt uit de fles in het clandestiene circuit. “Er werden illegale feesten in kelders georganiseerd en ik werd gevraagd daar te draaien. Dat verliep redelijk succesvol.” Vanuit de Deventer onderwereld maakt De Sluwe Vos snel naam, maar vooral zijn optreden op het Noorderslag festival in Groningen , anderhalf jaar terug, brengt zijn loopbaan in een stroomversnelling. “Klopt, dat was mijn eerste liveshow met louter eigen werk. Die maakte best veel los.”

Wat is het geheim van De Sluwe Vos? “In de eerste plaats moet jezelf niet te serieus nemen. Het is maar muziek, weet je. In de ondergrondse wereld heb ik geleerd hoe je het publiek kunt vermaken, zonder je eigen smaak en creativiteit uit het oog te verliezen. Inspiratie haal ik overal vandaan. Jazz, pop, klassieke muziek – als ik het mooi vind, gebruik ik het. Op dit moment luister ik veel naar hiphop. Ritmiek is erg belangrijk voor mij, vandaar dat ik veel met drumcomputers werk. Ach, ik draai en produceer wat ik tof vind, ik blijf dicht bij mezelf.” Die laatste zin zal hij in gesprek meer dan eens herhalen. “Natuurlijk let ik op het publiek om te zien hoe het reageert, maar dat is voor mij niet het uitgangspunt. Ik merk dat ik beter presteer, als ik me niet blindstaar op wat er op de dansvloer gebeurt.”

Straks maakt hij dus zijn debuut op Lowlands. “Een jaar lang is me gevraagd: waar zou je het liefst willen draaien? Dat was natuurlijk Lowlands. En nu sta ik daar…het is echt niet normaal.” Tijd om tijdens het festival andere acts te bekijken heeft Vosmeijer niet. “Dat is jammer ja. Ik had graag The Chemical Brothers willen zien, die hebben een vet album uitgebracht. Mijn strakke tijdschema staat dat helaas niet toe.” Het geloof van de Lowlandsprogrammeur in De Sluwe Vos is groot: het veelbelovende talent is niet geplekt op een achteraf podium, maar in de prestigieuze Bravotent. “Ja, dat is supervet. Weet je, ik denk daar niet te veel over na. De druk om te presteren wordt anders veel te groot.”

De Sluwe Vos draait zaterdag op Lowlands in de Bravotent van 23.00 tot 00.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *