Loading...
Artikelen

Voor Napalm Death is herrie altijd hét antwoord

Band Photo - Napalm Death 3

Ze stonden al eens in het Guinness Book of World Records. Niet omdat ze de hardste band ter wereld waren, maar omdat ze ‘het kortste nummer ooit’ hadden opgenomen. Ruim één seconde duurt de microtrack You Suffer op het allereerste album Scum. Een mokerslag. Een roffel, een gitaaraanslag, een oerkreet. Meer is het niet. Voorbij voordat je er erg in hebt. Een priemend statement van Napalm Death, een band die wil shockeren. Voor de goede zaak, dat vooropgesteld.

Bijna vijfendertig jaar geleden wordt Napalm Death opgericht in de Engelse Midlands. De bandleden zijn beïnvloed door de punkscene en bands als Killing Joke en Throbbing Gristle. Met name de anarcho-punk beweging heeft de speciale interesse van Napalm Death. Het gaat niet alleen om keiharde en snelle muziek, ook de anarchistische boodschap is minstens zo belangrijk.

De rigoureuze stijl die Napalm Death ontwikkelt, blijkt achteraf baanbrekend. Met snoeiharde, laaggestemde gitaren, extreem snelle drums (blast-beats) en brullende vocalen zet de band een trend, die als ‘grindcore’ de wereld over zal gaan. En een grote schare adepten genereert.

Personeelswisselingen zijn talrijk bij Napalm Death, maar gaandeweg ontstaat er een redelijk stabiele bezetting met Mark ‘Barney’ Greenway (zang), Shane Embury (bas), Mitch Harris (gitaar) en Danny Herrera (drums). En hoewel de vijftien albums die in de loop der jaren verschijnen op het eerste gehoor telkens dezelfde bak met herrie uitstorten, laten ze weldegelijk een interessante ontwikkeling zien.

Het in januari uitgebrachte album Apex Predator – Easy Meat bewijst dat Napalm Death geen uitgebluste veteranenclub is geworden. De provocatieve mitrailleursound klinkt onverminderd extreem en snel, maar tracks als Timeless Flogging en Dear Slum Landlord… laten ook experimenten met andere ritmes horen. Bovenal is de woede van Napalm Death over de misstanden in de wereld en de uitbuiting van de mens (‘Easy Meat’) nog even fris en oprecht als drie decennia geleden. Hun antwoord daarop is even meedogenloos als doeltreffend.

Napalm Death: Burgerweeshuis Deventer, vrijdag 3/7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *