Loading...
Interviews

Lil’Hill: voor en door popliefhebbers

Foto Stefan Lucassen
Foto Stefan Lucassen

Luttenberg – Kensington stond er. Net als Osdorp Posse, Bettie Serveert en Peter Pan Speedrock. Mooie namen op een mooi festival. De naam Lil’Hill zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, toch is het heerlijk pretentieloze popevenement in het hartje van Salland toe aan zijn zeventiende editie.

Bandjesboeker Erik Velderman is samen met danceprogrammeur Melvin Lammers verantwoordelijk voor de programmering van het festival. “We hebben weer een gave line-up bij elkaar gesprokkeld. Allemaal coole acts die op het punt van doorbreken staan”, vertelt Velderman. “Neem de Groningse band Orange Skyline. Die wordt veel gedraaid op 3FM en had dit voorjaar een hit met I Don’t Mind.”

Velderman is sinds een jaar of zes betrokken bij Lil’Hill. “Eind jaren negentig is het festival ontstaan vanuit het Luttenbergse dorpshuis Elckerlyc. De eerste edities liepen als een speer en de artiesten die werden geboekt werden steeds groter. Maar daarmee namen de financiële risico’s ook toe en dat was niet de bedoeling. Lil’Hill moet een leuk, kleinschalig popfeestje blijven. Georganiseerd voor en door popliefhebbers.”

Aanstaande zaterdag wordt de rust in het weidelandschap ten noorden van Luttenberg enkele uren bruut verstoord. Het weiland bij de boerderij van mevrouw Klein Koerkamp is de plek waar dancebeats en rockriffs elkaar zullen afwisselen. “Het is een ideale stek, er woont bijna niemand. Behalve mevrouw Klein Koerkamp dan, maar die vindt het allemaal geweldig. Ze loopt trouwens die dag als EHBO’er rond op het terrein.”

Lil’Hill heeft niet altijd daar plaatsgehad. “Eerder zaten we op de ijsbaan, vlak in de buurt. Maar dat was aan de grote kant en daardoor minder gezellig. Het intieme karakter van het weitje bij de boerderij doet het festival meer eer aan. Bovendien besteden we veel aandacht aan de aankleding.” Velderman kijkt wat dat betreft uit naar het nieuwe buitenpodium. “Tot vorig jaar vond je het hoofdpodium in een tent. Dat gaan we dit jaar anders doen. Tenten gebruiken we sowieso niet meer. Dance is te vinden in een oude Romneyloods, maar het bandjespodium staat helemaal in de openlucht. Als je straks naar Orange Skyline staat te kijken, heb je gelijk een uitzicht over de weilanden. Dat is tamelijk uniek. Wij willen er nu eenmaal niet uitzien als een doorsnee festival. Hekken en dergelijke willen we beperken tot een minimum.”

Die afwijkende aanpak vertaalt zich ook in andere zaken. Zo worden er geen parkeergelden geheven en kent Lil’Hill geen voorverkoop met duistere administratiekosten. “Mensen die naar ons festival komen, parkeren de auto gewoon in de berm. Of komen per taxi of fiets. En vervolgens kopen ze een kaartje bij de kassa. We zien wel wie er komt.”

De bezoekersaantallen lagen in het verleden tussen de vijfhonderd en duizend bezoekers. Echt uitverkocht is het nooit geweest. “Daar ligt onze ambitie ook niet. Lil’Hill moet relaxt en laagdrempelig blijven. Dat is onze kracht.”

Natuurlijk hoopt Velderman dat de bands die hij boekt op termijn zullen doorbreken. Zoals Kensington dat heeft gedaan. Van Orange Skyline verwacht hij veel, maar ook bands als Nouveau Vélo (melodieuze indiepop) en Tamarin Desert (sixties georiënteerde psychpop/rock) hebben potentie. Uiteraard biedt Lil’Hill ook ruimte aan dance- en rockacts uit de regio. Een voorbeeld is het danceduo Electrick Heroes uit Deventer, volgens Velderman een graag geziene gast op festivals. Hun energieke mix van dansbare house, trap en dancehall moet de boel in beweging brengen. Iets dat ook verwacht mag worden van een ander houseduo: Amigo Gringo. Met hilarische tracks als Zin Om Te Wippe en Sexy Wijfie Toch doen de twee niet onder voor de lompheid van Mr. Polska. Kersvers en een tikkeltje serieuzer is de formatie New River Coalfield, ook al geworteld in Deventer. “Dat is onze last-minute boeking. Het is een nieuwe, stevige rockband, die heel graag op festivals wil spelen. En dan ben je bij ons aan het goede adres natuurlijk.”

Lil’Hill, zaterdag 11 juli, aan de Ruitenveensweg in Luttenberg. Kaarten alleen op de dag zelf aan de kassa verkrijgbaar á € 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *