Loading...
Recensies

Weinig raffinement bij Within Temptation

Foto: Arjan Kremer
Foto: Arjan Kremer

★★✰✰✰

Buiten adem is ze. Voordat Within Temptation de geramde hit Ice Queen een bomvol Orpheus in kiepert, spreekt zangeres Sharon den Adel met horten en stoten een kort slotwoordje. “Dit was misschien niet helemaal de show die jullie hadden verwacht… Beetje heftig misschien… Maar we hopen dat jullie een leuke avond hebben gehad!” Een duizendkoppig gejuich stijgt op. Tevredenheid alom.

Niks mis met een beetje pit natuurlijk. Zelfs in het theater mag de volumeknop open worden gedraaid. Maar de pompeuze fake-metal waarmee Within Temptation de Apeldoornse toneelzaal in mootjes hakt, ontbeert raffinement. De formatie uit Waddinxveen staat bekend om het bombastische geluid dat slechts gedeeltelijk voortkomt uit gitaren. Strijkers, blazers en koren pompen de ‘WT-sound’ op tot megalomane proporties.

Al jaren experimenteert de band met achtergrondprojecties en hologrammen. Ook deze theatershow vervaagt de grens tussen de reële en virtuele wereld. Achter de vijf bandleden doemen orkesten en trommelaars op, die even zo makkelijk weer oplossen in het luchtledige. En om het nog diffuser te maken: de cellist en violiste die zich daartussen bewegen, zijn wél fysiek aanwezig.

Ach, best vermakelijk die technische foefjes. Maar warm of koud word je er niet van. Dat geldt evenzo voor de lompe nummers die ongelimiteerd voort bulderen. Hand Of Sorrow, Shot In The Dark, The Heart Of Everything, Paradise (What About Us?), Iron – een stortvloed aan orkestraties ranselt ieder detail uit de vaak ondefinieerbare geluidsbrij. En die zet de onfortuinlijke zangeres weer aan tot de meest krampachtige en niet altijd zuivere uithalen. Misschien daarom behoren ingetogen liedjes als Somewhere (met een virtuele Anneke van Giersbergen) en Forgiven tot de winstpakkers van de avond.

Gezien: Orpheus Apeldoorn 8/4

Nog te zien: De Spiegel Zwolle 10/4, De Meenthe Steenwijk 21/4, Ribs & Blues Raalte 23/5

2 comments
    1. Greet

      Een vreemde en onnodig negatieve recensie.Bekijk ook andere recensies en vergelijk.
      Ik vind het niet vreemd als de zangeres na een fysiek zeer zwaar optreden aan het eind buiten adem is.Dat zijn topsporters ook. Verder is hier sprake van een theatershow en niet een puur concert optreden. Een theatershow die technisch en artistiek staat als een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *