Loading...
Recensies

Franz Ferdinand laat grond onder festival beven

Franz Ferdinand - Where The Wild Things Are 2014

★★★★✰

Een extatisch optreden van de Schotse rockgroep Franz Ferdinand laat er geen twijfel over bestaan: de tweede editie van het Where The Wild Things Are festival in de Eemhof in Zeewolde overtreft de eerste. Op alle fronten. Nou ja, bijna alle. De ticketverkoop verliep aanzienlijk stroever dan vorig jaar, maar zowel programmatisch als organisatorisch pakt het alternatieve rockevenement in die kneuterige Center Parcs-ambiance geweldig uit. En dan is er ook nog eens dat fantastische weer. Soms lijkt alles mee te zitten.

Where The Wild Things Are is een comfortabele en intieme tegenhanger van Lowlands. Een overzichtelijk festival met drie podia, waarop een mix aan gevestigde namen en nieuwkomers te zien is. Maar er wordt ook tegemoet gekomen aan de recreatieve behoeften van de popliefhebber (en zijn gezin). Een bowlingtoernooitje? Leuk voor de zaterdagmiddag. Een poolparty in het zwemparadijs? Iets voor de zondag misschien?

Maar Where The Wild Things Are is vooral een muziekfestival. Al zou je dat tijdens de eerste uren niet direct zeggen. De bezoekers zijn dan nog druk in de weer met het verkennen van de omgeving. De Amerikaanse soulband Fitz & The Tantrums en de Nederhoppers Great Minds krijgen dan ook de grote Willem Ruis Sterrentent maar moeizaam op temperatuur. In de kleinere Action Factory verloopt dat een stuk soepeler. Daar openbaart zich op de eerste verrassing: Kate Boy. De Zweedse elektropopband schuurt aangenaam tegen het geluid van de synthesizerbands uit de jaren tachtig, maar straalt met haar stuwende percussie een veel positievere energie uit.

De optredens in de Action Factory komen het hele weekend goed tot hun recht. Zo maakt er de duivelse set van de Londense producer Jon Hopkins indruk. En wat te denken van Kadebostany? Een militante Laibach look-a-like met bombastische fanfaremuziek en Adele-zang. Een wonderlijke samenballing van dubieuze elementen, die gek genoeg toch een onderhoudend geheel vormen.

Op zondag doen Moderat en De Staat goede zaken op het hoofdpodium, maar heldendaden worden verricht door Trentemøller (vrijdag) en Franz Ferdinand (zaterdag). De Deense producer/muzikant imponeert met een prachtige show vol sferische geluidexperimenten en visuele vondsten. Maar bij Franz Ferdinand wordt de Sterrentent pas echt op duurzaamheid getest. De in topvorm verkerende band laat de grond beven met grote hits als Do You Want To en Take Me Out. De seismografen van het KNMI moeten vervaarlijk hebben uitgeslagen.

Gezien: De Eemhof Zeewolde 7, 8 en 9/3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *