Loading...
Recensies

Ontketende José James imponeert en bedwelmt

th_9023f37c05b395037b8cbfb36c4c97bf_1354136216_magicfields_image_1_1[1]

5 sterren

 

 

Soms heb je aan één of twee liedjes genoeg om overtuigd te raken. En zelfs meer dan dat. Als José James zijn soepele flow over de speelse ritmiek van openingstrack It’s All Over Your Body laat stromen, voel je dat dit een bijzondere avond gaat worden. Vloeiende jazzimprovisaties mengen zich met de relaxte cadans van dit soulvolle stuk. Maar dat niet alleen: met zijn vier begeleiders verkent James regionen die zich uitstrekken van echoënde dub tot zwevende Radiohead akkoorden. Het concert is nog geen tien minuten onderweg en je hapt nu al naar adem.

De 35-jarige Amerikaanse zanger José James is een muzikale veelvraat. Als vertegenwoordiger van het rekbare Neo Soul genre bevindt hij zich in het gezelschap van (gevallen) sterren als D’Angelo, John Legend en Erykah Badu. Maar James trekt zijn eigen plan en zoekt een weg die via de hoofdroute van de jazz, avontuurlijke zijpaden als pop, soul en hiphop in slaat.

Vorig jaar verscheen op het befaamde Blue Note label het album No Beginning No End. Die plaat staat centraal tijdens James’ optreden in het verrassend goed gevulde theater. Na de adem afsnijdende opening volgt alweer de volgende aanslag op je muzikale bevattingsvermogen. Durf, experiment en uitdaging jagen het labyrintische Sword + Gun naar een vroegtijdig, overdonderend hoogtepunt. Kris Bowers (toetsen), Takuya Kuroda (trompet), Richard Spaven (slagwerk) en Solomon Dorsey (bas) vlechten hun noten op verbijsterende wijze om elkaar heen. Op het podium gaat het kwintet lichtjaren verder dan op de plaat.

Trouble en Come To My Door zijn soulsongs die weer wat lucht geven en eigenlijk heeft James de Bill Withers cover Ain’t No Sunshine helemaal niet nodig om je na het slotakkoord Do You Feel prettig verdoofd de nacht in te sturen.

Gezien: Odeon Zwolle 13/10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *