Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Een reizend platform voor poptalent

Foto: Kasper Vogelzang
Foto: Kasper Vogelzang

Neem een willekeurige jaargang uit de lange reeks Poprondes en je komt altijd wel een naam tegen die is blijven hangen. Racoon, Marike Jager, Roosbeef, Lucky Fonz III, Kensington, Blaudzun, Go Back To The Zoo, De Staat, Chef’ Special, Handsome Poets, Traumahelikopter, Mister and Mississippi – ooit maakten ze deel uit van het rondreizend festival dat een podium wil bieden aan nieuwe, beloftevolle talenten.

Sinds de jaren negentig trekt de Popronde tijdens de herfstmaanden door het land. Nijmegen had in ’94 de primeur, waarna het festival zich als een olievlek over de lage landen verspreidde: van drie steden in ’98 tot meer dan dertig in het afgelopen jaar. Een nomadisch muziekfestival als voedingsbodem voor een florerende popcultuur. Een evenement, waar zowel bands als uitgaansgelegenheden wel bij varen. Want in de Popronde kan iedere locatie, van winkel tot zaal en van kroeg tot theater, zich presenteren als gratis toegankelijk, ronkend poppodium.

Uit de 1100 aanmeldingen die de organisatie voor deze editie onder ogen heeft gekregen, zijn 120 bands geselecteerd. Bands die in de toekomst het illustere rijtje van hierboven kunnen aanvullen. De komende drie maanden zullen zij gezamenlijk meer dan duizend optredens verzorgen. Uit het rijke aanbod van aanstormend poptalent, worden in deze rubriek drie interessante acts gelicht.

De discreetste van de drie is Emil Landman, een singer/songwriter uit Utrecht. Gelukkig eens iemand die níet uit dat vervelende wereldje van ‘De Beste Singer/songwriter’ komt, maar een zanger die het allemaal op eigen kracht doet. Nou ja, helemaal op eigen kracht is zijn eerste epee A Bargain Between Beggars niet tot stand gekomen. Landman heeft voor dat plaatje namelijk contact gezocht met één van zijn inspiratiebronnen, de New Yorker Grey Reverend. Samen met de Amerikaan is er gesleuteld aan Landmans liedjes, wat geresulteerd heeft in een smaakvolle en ingetogen bundeling van acht stemmige werkjes. (Emil Landman is tijdens de Popronde te zien in Zwolle, Apeldoorn en Deventer.)

Uit het Twentse kunstenaarsgat Diepenheim is Texas Radio afkomstig. Vijf jonge honden, met een voorkeur voor een gerijpte, vuig klinkende bluesrock. De Tukkers noemen zelf Tom Waits, The Allman Brothers en The Doors als mogelijke referenties, maar daar kan zo een dozijn namen aan worden toegevoegd. Texas Radio trekt een stevig gefundeerde geluidsmuur op, waarover een dikke pleisterlaag van smeuïge Hammondakkoorden en schurende mondharmonicaklanken is aangebracht. Een goed gemikte tik van de psychedelische molen geeft de band een trippend atmosfeertje mee. (Te zien in Zwolle en Deventer.)

De meest geboekte band tijdens de Popronde is Girl Beard. Begrijpelijk, want het is de bijwagen van het Volendamse buitenbeentje Case Mayfield. Samen met drumster Nienke Overmars gaat de productieve singer/songwriter in deze nieuwe setting nog heftiger uit zijn bol dan hij al doet op zijn laatste soloplaat 10. Het titelloze debuutalbum, een verzameling van tien prettig rammelende rockliedjes, is sinds twee maanden gratis te downloaden. Girlbeard giert en tiert daarop als een schuimkoppende IJsselmeermutatie van The White Stripes. De komende shows zullen voor velen de eerste kennismaking zijn met dit licht hysterische duo. (Te zien in Zwolle, Apeldoorn en Deventer.)

Popronde: zaterdag 14 september in Zwolle, vrijdag 20 september Apeldoorn, zaterdag 28 september Deventer.

www.popronde.nl

Ook interessant

  • Heartless  Bastards, Burgerweeshuis Deventer 6/9 – Een van Ohio naar Texas verkaste   band, die blues, rock, punk en country in de blender gooit. De krachtige zang   van frontvrouw Erika Wennerstrom bepaalt voor een belangrijk deel het geluid   van de band.
  • Swelter,  Ukien Kampen 7/9 – Afscheidsoptreden van deze IJsselrockformatie op de   plek waar het ooit is begonnen. Swelter stopt en trekt nog eenmaal alles uit   de kast. Speciale gast: a balladeer.
  • Dog Eat  Dog, Gigant Apeldoorn 12/9 – Opruiende rapmetalband uit New Jersey.   Drieëntwintig jaar geleden opgericht door Dave Neabore, die nog steeds van de   partij is. Dankzij MTV, alsook de scheurende saxofoon kreeg de hitsingle No  Fronts veel airplay.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *