Loading...
Recensies

Ed Kowalczyk komt Live-fans tegemoet

★★✰✰✰

Een sologang die maar niet van de grond wil komen – twee albums die tijdens de release al in de vergetelheid zijn geraakt. En toch trekt Ed Kowalczyk volle zalen. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Het is de kale charmeur zelf, die dondersgoed snapt hoe de vork in de steel zit. Hij weet dat het Zwolse theater niet is volgelopen voor zijn inspanningen op Alive (’10) en The Flood And The Mercy (’13), maar dat zijn verleden als leadzanger van de rockband Live hierin doorslaggevend is.

Dat moet toch zuur zijn voor de man die met Live wereldwijd miljoenen platen heeft verkocht. Maar Ed is slim genoeg om de realiteit onder ogen te zien. Daarom komt de 42-jarige zanger in de I Alone, Acoustic tour de Live-fans opvallend vaak tegemoet. Nieuwe liedjes als The One, Seven en Angels On A Razor worden ter kennisgeving aangenomen in een set die gedomineerd wordt door het succesvolle materiaal van zijn voormalige werkgever.

Door de low-budget aanpak van Kowalczyk (hij laat zich alleen op bas begeleiden door Chris Heerlein) blijven Live-hits als All Over You, The Dolphin’s Cry en Selling The Drama afgeknepen aftreksels van het origineel. Daar komt bij dat Kowalczyks gitaarspel nogal blikkig klinkt en Heerleins bas te zacht staat afgesteld. Maar vocaal staat de Amerikaan zijn mannetje. En dat niet alleen, superlatieven rollen als pepermuntjes over zijn tong. De stad Zwolle is great, het theater is amazing en het publiek is fantastic. Die Ed.

Uiteraard komen zijn muzikale helden U2 en Bruce Springsteen ook ter sprake. Van de laatste speelt hij I’m On Fire in een Johnny Cash-achtige cadans. Een bevallig kleinood van een zanger die weet dat zijn solopad doodlopend is.

Gezien: De Spiegel Zwolle 21/9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *