Loading...
Recensies

Wende is aanwinst voor de rockscene

Foto: Sandor Lubbe
Foto: Sandor Lubbe

★★★★✰

Franse chansons? Wende Snijders is er helemaal klaar mee. Niet dat zij ze met tegenzin heeft gezongen, maar de frêle zangeres is toe aan wat anders. Precies zoals het een hongerige, creatieve geest betaamt. Volgende maand verschijnt het nieuwe album Last Resistance, een energieke, Engelstalige samenballing van pop, elektronica en theater. Het clubcircuit krijgt met The Naked Sessions alvast een gestript voorproefje.

Noem het die Wende van Wende. Weg is de blonde paardenstaart, verdwenen zijn de kleinkunstachtige trekjes. Hier in de goed gevulde popzaal diep in de polder, staat een koele rockchick. Openingstrack Ask The Tree doet ze solo, zichzelf begeleidend op een elektrische gitaar. Een statement, dat niets aan duidelijkheid te wensen over laat.

Wende nam de nieuwe cd op in Berlijn. Vijftien nummers, die op de plaat anders zullen klinken dan nu op het podium. Slechts twee gitaristen staan haar bij tijdens deze tour – dichter bij de essentie van Wendes wending, waarin experiment en eigenzinnigheid centraal staan, kun je amper komen.

Weinig in Wendes muziek is herleidbaar. Hooguit heeft Bohemia iets weg van een intro van The Who en neigt Pretty Little Diamonds naar de agitatie van John Cale. Wende is voornamelijk zichzelf. Breekbare liedjes als Rituals en Not Today, You’re Mine staan heerlijk haaks op het elektronische geweld van Thread Of Happiness, Devils Pact en Dragons Tongue. De invloed van de Berlijnse producers Nackt en Tilman Hopf dreunt hierin aangenaam door.

De naakte sessie maakt nieuwsgierig naar het album, maar ook naar een optreden met een volledige band. Duidelijk is wel dat de nieuwe Wende een aanwinst is voor de vaderlandse rockscene. Niet alleen vanwege haar vocale kwaliteiten, maar vooral omdat ze daar iets aan toevoegt.

Gezien: Underground Lelystad 13/4.

Verder: Hedon Zwolle 19/4, Gigant Apeldoorn 27/4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *