Loading...
Recensies

Villagers: passende traktatie voor prijswinnend Hedon

Villagers

★★★★✰

Wat een dag voor poppodium Hedon, afgelopen zaterdag. Eerst wordt het op het Noorderslag festival in Groningen uitgeroepen tot beste podium van 2012, om luttele uren daarna zelf één van de beste optredens van de laatste tijd in huis te hebben. De Ierse band Villagers beloont een apetrots Hedon met een muzikaal avontuur, dat verstilde singer/songwritertracks paart aan elektronisch ontsporende uitbarstingen.

Conor J. O’Brien, spil van het gezelschap uit Dublin, feliciteert de zaal met de toekenning van het IJzeren Podiumdier. Schuchter en onzeker komen de woorden over zijn lippen, net als het aandoenlijke ‘dankjewel’ dat na ieder liedje de microfoon in wordt gepreveld. Het is een schroom die spoorslags verdwijnt als de atmosfeer zich vult met O’Briens verrassende composities. Met een vernuftige mix van folk, pop en rock houdt Villagers het goed bezochte Hedon anderhalf uur lang moeiteloos bij de les.

De debuutplaat Becoming A Jackal (2010) trok al de nodige aandacht, maar het dit weekend verschenen Awayland zal de interesse in Villagers alleen maar doen toenemen. De experimentele lijn van de eerste plaat wordt doorgetrokken en vooral de inzet van elektronica geeft het soms zoete, folky geluid van de band een onverwacht extraatje mee.

Grateful Song, openingsnummer in Hedon, heeft zo’n bijzondere wending. Het achteroverleunende intro krijgt een pompend vervolg met overvloedige synthesizerklanken en zwaar beukende drums. The Bell, een ander lied van het nieuwe album, is ook weer een voorbeeld van een ijzersterke melodie in een continu wisselend klankdecor. Naast die speelsheid valt ook de haarzuivere samenzang op. In het nummer The Pact – I’ll Be Your Fever echoën de harmonieën na van sixties bands als The Tremeloes en Ivy League. Een passender traktatie heeft Hedon zich amper kunnen wensen.

    POPMUZIEK
    Villagers
• Gezien: Hedon Zwolle 12/1.                  ★★★★✰
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *