Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Let’s Get Lost wordt avonturentrip

Creature With The Atom Brain Foto: Steve Gullick
Creature With The Atom Brain
Foto: Steve Gullick

Vorig jaar maakte het platform Let’s Get Lost een voorzichtige start met kleine, exclusieve concerten op onverwachte plekken in het centrum van Zwolle. Amper twaalf maanden later, acht men de tijd rijp voor een heus festival. Op vier locaties zullen twintig verrassende indiepopbands een alternatieve kijk bieden op de hedendaagse rockscene.

Initiatiefnemer Frank Satink (programmeur van festivals als Dauwpop, Zwarte Cross en Ribs & Blues) weet dat spannende, opkomende bands maar moeilijk de weg naar een podium of festival kunnen vinden. En dat terwijl de populariteit van het Lowlands festival juist aantoont, dat er bij de liefhebber weldegelijk een bepaalde honger naar muzikale nieuwigheden bestaat. Als platform voor deze rijzende sterren zette Let’s Get Lost met een website en incidentele optredens haar eerste, voorzichtige schreden. En met binnenstadfestivals als Le Guess Who? (Utrecht), Eurosonic (Groningen) en Incubate (Tilburg) in het achterhoofd, ontstond al snel het idee voor een vergelijkbaar evenement in de stad van de blauwvingers.

Natuurlijk is poppodium Hedon een van de locaties waar een deel van de ruwe diamanten te beluisteren zijn. Net als het naastgelegen podium Popfront. Met de Verhalenboot en Theaterkerk The Young Ones heeft Let’s Get Lost ook minder voor de hand liggende onderkomens tot haar beschikking. Daar zullen intieme en akoestische optredens plaatsvinden.

Het programma is een lijst vol prikkelende namen, die de festivalganger op de laatste zaterdag in oktober, van laat in de middag tot diep in de nacht, door de stad zal laten zwerven. Isbells, Rats On Rafts en Anne Soldaat zijn de bekendere namen. De laatste zal in zijn uppie een akoestisch concert verzorgen op de Verhalenboot. Opmerkelijk, omdat de voormalige gitarist van Daryll Ann op dit moment met een all-star band rondtoert om zijn nieuwe soloplaat te promoten. Die blijft dus thuis, zodat zijn kakelverse liedjes tijdens het festival een totaal andere klankkleur zullen krijgen.

Een belangrijk deel van de line up wordt ingenomen door acts uit België. Niet verwonderlijk, want voor muzikaal avontuur ben je het beste af bij onze zuiderburen. Charlie Jones’ Big Band is daarvan een illustratief voorbeeld. Kunstenaar, dichter en muzikant Jan Verstraeten wordt getypeerd als een ongeleid projectiel. En als je naar het nieuwe album Until I Get Bald luistert, moet je inderdaad tot de conclusie komen dat de sferen kunnen wisselen van Kurt Weill-achtige tegendraadsheid tot sleazy artrock. Charlie Jones zou zo maar een van de grote verrassingen op dit festival kunnen worden.

Dat geldt evenzeer voor het met niets te vergelijken kwartet Creature With The Atom Brain. Dit Belgische mirakel zal het festival ver na middernacht afsluiten op het grote Hedon-podium. De formatie, die goede banden onderhoudt met de rockende grafdelver Mark Lanegan, zette de platenwereld eerder dit jaar op scherp met het waanzinnige album The Birds Fly Low. Raadselachtige rockpatronen, onverwachte oosterse invloeden en een appetijtelijke dosis experimenteerdrift geven tracks als Wolf Eye, Black Rider Run en Break Me Blue een bij vlagen absurd, maar volstrekt eigen geluid. Je zou er het spoor van bijster raken: Let’s Get Lost in de wereld van de grensverleggende rockmuziek.

Let’s Get Lost Festival in Zwolle, zaterdag 27 oktober van 17.30 tot 3.00 uur.

 Ook interessant deze maand:

  •   Dez   Mona, Burgerweeshuis   Deventer 19/10 – Magische band uit Antwerpen. Zanger Gregory Frateur,   bescheiden van postuur en met een androgyn stemgeluid, laat stemmingen   omslaan van onderkoelde intimiteit naar extatische hysterie. ‘Le professeur’ Nicolas   Rombouts, het muzikale brein van dit gitaarloze ensemble, stuwt met zijn   contrabas de chansons het ene moment de jazzkant op, het andere in de   richting van gospel of film noir.
  •   The   Tallest Man On Earth, Spiegel Zwolle 19/10 – Man met gitaar uit Zweden   staat zomaar in het grootste Zwolse theater. Amerikaanse folk van Woody   Guthrie, Pete Seeger en Bob Dylan inspireerde The Tallest Man, die dit jaar   zijn derde album There’s No Leaving Now uitbracht.
  •   School   Is Cool, Hedon Zwolle 20/10 – Breedgeschakeerde, Belgische indiepopband   die met het grootste gemak uiteenlopende invloeden (Pixies, Paul Simon, Kate   Bush, Arcade Fire) tot een coherent geheel smeedt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *