Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Alternatief, maar met potentie voor een breed publiek

In de luwte van de provincie opereert Goomah Music, een platenlabel, boekingskantoor en  managementbureau voor rockmuzikanten. Met als thuisbasis Zwolle lijkt Goomah zich afzijdig te houden van de Randstedelijke hectiek. Maar pas op, voordat de rockers in spe het beseffen, staan ze naast Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door of zijn te gast in de 3FM ochtendshow van Giel Beelen.

Vier jaar geleden zette Goomah haar eerste schreden in de muziekwereld. Frank Satink en Arjan Domhof, beiden op dat moment werkzaam als programmeur bij verschillende poppodia, wilden aankomende popartiesten bijstaan op hun weg naar de top. Alternatieve rockbands met een potentie voor een breed publiek genoten de voorkeur. Spoedig tekenden de eerste acts een contract bij Goomah. Amper een jaar geleden sloeg het groeiende bedrijf haar vleugels uit door een samenwerking aan te gaan met het befaamde Excelsior-label. Met Daryll-Ann, Johan, Spinvis en Moss boekte de in Hilversum residerende platenmaatschappij grote successen, maar Excelsiorbaas Ferry Roseboom zag wel brood in de alliantie met de kleine, oostelijke geestverwant.

Aanvankelijk ging Goomah in zee met regiobands als The Horse Company en Cool Genius, maar al snel werd de stal uitgebreid met acts uit de rest van het land. En met Garcia Goodbye (België) en Bonaparte (Duitsland) ging het zelfs over de grens. De zoektocht naar nieuw talent bleef evenwel de grootste uitdaging voor het jonge label. Zo stuitte Goomah op de singer-songwriter Tommy Ebben en de roots-rockbelofte Are You A Lion.

Een oude geest in een jong lichaam. Als je naar Tommy Ebben luistert waan je je in het stoffige Texas, waar op een verveloze veranda een gerijpte vijftiger zijn liedjes vertolkt. Maar schijn bedreigt. De zanger wandelt pas een kwart eeuw over deze aardkloot rond. En nee, hij woont niet in de buurt van Austin, maar gewoon in Utrecht. De liefde voor Amerikaanse rootsmuziek is de jonge bard met de paplepel in gegoten. De platencollecties van pa en opa Ebben, uitsluitend vinyl uiteraard, begiftigden een jeugdige Tommy met oude folkmuziek, vooroorlogse blues en klassieke rock. Gedateerd? Tijdloos, noemt Ebben het zelf. Wars is hij van alles wat hip en cool is. In Tommy Ebben klinkt een eeuw Amerikaanse muziekgeschiedenis door. Vorige maand verscheen het debuutalbum Dreamless Slumbers, dat Ebben met zijn band The Small Town Villains opnam. En jawel, het authentieke geluid verleidde de recensenten een stoet aan referenties op te sommen. Van Townes Van Zandt tot Neil Young en van Steve Earle tot Randy Newman. Maar alle vergelijkingen ten spijt, in zijn oprechte hang naar traditie klinkt Tommy Ebben toch ook weer origineel. Zo origineel, dat een grote telecomaanbieder de eerste single She Won’t Tell gebruikt voor haar tv-commercials.

Hoog zijn de verwachtingen van een nieuw geluid uit het oosten: Are You A Lion. Nou ja, helemaal nieuw is dat geluid niet. Zanger/gitarist Tije Oortwijn maakte jaren deel uit van de Luttenbergse formatie Cafébar 401. Evenals Tommy Ebben roert Are You A Lion in de Amerikaanse rootssoep, maar kiest daarbij voor een wat meer elektrisch rockende insteek. Muzikaal voelt de band zich verwant met The Shins, 16 Horsepower en Moss, maar ook Bob Dylan is een bron van inspiratie. Terwijl er wordt gewerkt aan een eerste cd, is Are You A Lion de komende maanden actief op de diverse podia. Het optreden op Groningse Eurosonic festival, straks in januari, moet het begin van een nationale opmars worden. En misschien zelfs meer.

 Ook interessant deze maand; 

  •   Schradinova,   Gigant Apeldoorn 12/11 – de   nieuwe band van Room Eleven-zangeres Janne   Schra. Ook te zien: Underground Lelystad 11/12, Hedon Zwolle 18/12
  •   Jack   Parow, Hedon Zwolle 13/11 – laatste hype op hiphopgebied: Zuid-Afrikaanse   rap. Parow was een van de smaakmakers tijdens de laatste Lowlands-editie
  •   Hanggai,   Burgerweeshuis Deventer 20/11 – een bizarre mix van rockmuziek en traditionele Mongoolse   strijkinstrumenten. Het vijftal is afkomstig uit Beijing en zegt beïnvloed te   zijn door Radiohead, Pink Floyd en Neil Diamond(!)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *