Loading...
Interviews

Nieuw hoofdstuk voor Ed Kowalczyk

Ed Kowalczyk

Live is niet meer. De succesvolle rockband uit Pennsylvania is vorig jaar uiteengespat. Drie leden hebben zich hervonden in de nieuwe formatie The Gracious Few en voormalig boegbeeld Ed Kowalczyk is begonnen aan ‘een geweldig nieuw hoofdstuk’ in zijn leven.

“Live is lang bij elkaar geweest”, motiveert de kale zanger de split-up. “Het werd tijd voor een verandering. Ik wilde mijn vleugels uitslaan en met andere muzikanten spelen.” De visie van Ed Kowalczyk loopt wat uiteen met die van Live-gitarist Chad Taylor. Op zijn weblog beschuldigde hij Kowalczyk van gerommel met rechten op songs van Live én het eisen van een leadzanger-bonus tijdens optredens. Hoe het ook zij: na twintig jaar is er een eind gekomen aan een band die in de jaren negentig wereldwijde successen boekte met hits als I Alone, Selling The Drama en Lightning Crashes.

Thans is Ed Kowalczyk helemaal in de ban van zijn soloproject. Lachend: “Weet je, ik lijd aan tunnelvisie. Nee serieus, ik kan me altijd maar op één ding tegelijk focussen. Nu is dat mijn eigen band. Live is helemaal geen issue meer. Onlangs heb ik mijn eerste soloplaat opgenomen in Austin, Texas en vorige maand deden we ons eerste optreden. Dat was in de Dominicaanse Republiek. Echt ongelooflijk.”

De 38-jarige zanger rijgt de superlatieven met speels gemak aan elkaar. “Het is allemaal zo nieuw en fris. Ik heb een creatieve verjongingskuur ondergaan. Echt, ik zing beter dan ooit”, jubelt een opgewonden Kowalczyk. Aanvankelijk was het voor hem wel even wennen zonder zijn vaste band op het podium. Zeker toen hij vorig jaar een paar solo-optredens deed. Een man met zijn gitaar, meer was het niet. “Dat was wel een uitdaging, ja. Er kwamen kwaliteiten in me naar boven, waarvan ik niet wist dat ik ze had. Maar na verloop van tijd miste ik wel de herrie om me heen.” De goedgemutste entertainer schiet wederom in de lach.

“In die periode voelde ik me Jeckyll and Hyde. Enerzijds maakte ik op het podium intieme akoestische muziek, anderzijds schreef ik op dat moment de meest harde songs uit mijn carrière. En uitgerekend die komen op mijn nieuwe plaat.” Kowalczyk heeft er alle vertrouwen in dat zijn soloalbum zal aanslaan. “De fans zullen het waarderen. Het geluid gaat terug naar de jaren negentig van Live.” De plaat zal in juli verschijnen en gaat Alive heten, een woordspeling die voor zich spreekt.

Op de komende festivals kunnen de liefhebbers alvast kennismaken met het nieuwe materiaal. “We hebben een setlist van zo’n twintig nummers. Daar zullen zes of zeven nieuwe tussen zitten. Ik heb er veel zin in om ze juist op festivals te presenteren. Ze lijken geschreven voor grote concerten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *