Loading...
Recensies

Clapton en Winwood terug naar hun roots

Foto: Bert Treep
Foto: Bert Treep

Rhythm & Blues: Eric Clapton en Steve Winwood zijn er groot mee geworden. Voor beiden is het de basis geweest voor een ontwikkeling die via psychedelica, rock, pop en jazz een lucratieve gang naar het grote publiek heeft mogelijk gemaakt. Maar vanavond waait de wind in het druk bezochte GelreDome strak uit één hoek. De Engelse zestigers, ooit de boegbeelden van de toenmalige supergroep Blind Faith, laten de blues huilen, kreunen en stampen.
Met opener Had To Cry Today laten Clapton en Winwood er geen twijfel over bestaan: dit wordt niet een set met louter hapklare crowdpleasers. De Winwood-compositie en tevens de openingstrack van het enige album dat Blind Faith heeft voortgebracht, brengt onmiddellijk een eerste Fender-battle in stelling. De vervlochten riffs van Clapton en Winwood bedden zich aangenaam in een basale begeleiding van drums, bas en toetsen. Low Down, de eerste van een drietal J.J. Cale-songs, onderstreept het virtuoze gemak, waarmee de veteranen de snaren te lijf gaan.
De Europese tour die de heren in krap een maand afwerken, is het vervolg op de optredens in de New Yorkse Madison Square Garden (2008) en de Amerikaanse tour (2009) die daaruit voortvloeide. Vriend en vijand waren het erover eens dat de hernieuwde samenwerking tussen de twee niet tot dat continent beperkt mocht blijven. Met name het thuisland, maar ook de rest van Europa kon dit onmogelijk onthouden worden.
Het is fraai om datgene wat Clapton en Winwood bindt, in Arnhem tot wasdom te zien komen. Nadrukkelijker dan ooit zuigt het duo met een slepende bluessound het bloed uit je aderen. Tuff Luck Blues, Driftin’ Blues en het monumentale Georgia On My Mind krijgen deze avond gezelschap van Key To The Highway (van Big Bill Broonzy) en Crossroads, een sleutelnummer uit de blues van Robert Johnson. Alsof Clapton en Winwood hun status als gangmakers van de Britse blues nogmaals willen bevestigen.
Can’t Find My Way Home is van een verbluffende schoonheid en de bluesuitvoering van Voodoo Chile is met de speeltijd van een kwartier trouw aan het origineel van Jimi Hendrix (die destijds voor dit nummer hulp inriep van, jawel, Steve Winwood). Jammer, dat tussen al dit moois While You See A Chance door het jaren tachtig geluid vreselijk uit de toon valt en dat voor Layla gekozen wordt voor die melige unplugged versie. Toch twee crowdpleasers dus, die echter de zoete smaak van deze bijzondere samenwerking niet kunnen wegnemen.

Gezien: Eric Clapton & Steve Winwood, GelreDome Arnhem, 29 mei 2010

Set List:
01. Had To Cry Today
02. Low Down
03. After Midnight
04. Presence Of The Lord
05. The Shape I’m In
06. Glad
07. Well… All Right
08. Tuff Luck Blues
09. While You See A Chance
10. Key To The Highway
11. Midland Maniac
12. Crossroads
13. Georgia On My Mind
14. Driftin’ Blues
15. How Long
16. Layla
17. Can’t Find My Way Home
18. Gimme Some Lovin’
19. Voodoo Chile
20. Cocaine

Encore:

21. Dear Mr. Fantasy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *