Loading...
Interviews

Het dualisme van K’s Choice

Foto: Frank Clauwers
Foto: Frank Clauwers

Met het vijfde album Echo Mountain pakt de Belgische band K’s Choice de draad weer op. Zeven jaar lang waren broer en zus, Gert en Sarah Bettens, op het solopad. Vorig jaar werd de tijd rijp geacht om de krachten weer te bundelen. “Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar dit is echt de beste plaat die we in jaren hebben gemaakt.”

De zangeres, die met haar lichthese stem Not An Addict de hitlijsten in zong, vertelt hoe het was om weer met haar broer de studio in te duiken. “Het was heel bijzonder om weer met Gert samen te werken. Aan de ene kant was het allemaal erg nieuw en aan de andere kant was het vertrouwd. Wonderlijk eigenlijk. Maar het was ook een kwestie van aanpassen. We waren ondertussen gewend om ons eigen ding te doen.”

Na de grote successen van K’s Choice in de jaren negentig, was het heilig vuur enigszins verdwenen. De bandleden besloten er in 2003 een punt achter te zetten en zich te concentreren op verschillende soloprojecten. “Dat was voor mij een vruchtbare periode”, vertelt Sarah. “Ik leerde gitaarspelen en musiceerde met andere mensen. Als muzikant ben ik in die tijd enorm gegroeid.”

Hoewel ze samen geen liedjes meer schreven, bleef ze haar broer regelmatig zien. “Onze band is heel close. Altijd geweest. We hebben ons in het begin van K’s Choice dan ook afgevraagd of het wel verstandig was om als broer en zus samen in een rockband te gaan zitten. Achteraf bleek dat het eenvoudigst.”

Het dualisme in K’s Choice is een telkens terugkerend fenomeen. Het album dat het zestal vorig jaar in de Amerikaanse Echo Mountain Studios opnam is hierop geen uitzondering. “Het is een dubbelalbum geworden. We hadden veertien songs opgenomen en we konden het niet eens worden welke er moesten afvallen. Het idee ontstond om er een dubbele plaat van te maken, die de twee kanten van K’s Choice naar voren te laten komen. Zon en maan, jin en jang, energiek en intiem – onze muziek heeft altijd twee zijden gehad.”

Sarah heeft goede herinneringen overgehouden aan de studio in Asheville. De plaat dankt er haar naam aan, maar ook de sfeer was onalledaags. “Het is een oude kerk met prachtige glas-in-lood ramen. Echt een plek die tot de verbeelding spreekt. We hebben in drie weken alle nummers opgenomen. Iedereen was helemaal gefocust op de muziek.”

De agenda van K’s Choice zit voor de rest van het jaar goed vol. Naast reguliere concerten zal de band ook een aantal festivals aandoen. “Dat is een andere wereld. Het is een plek waar je toch harder en wat meer liedjes uit de oude doos moet spelen. Maar we zullen niet schromen ook het nieuwe materiaal te promoten.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *